Пт, 10 січня 2020

На виконання ініційованого Президентом Меморандуму парламент скасує скандальну «маржу Холодова»

Лише особисте втручання Президента і підписання ініційованого ним Меморандуму врятувало від повномасштабної кризи на тютюновому ринку і суттєвого...

Наступного тижня парламент має розглянути проект постанови про скасування результатів голосування щодо законопроекту №1049, який було прийнято парламентом, але так і не підписано Президентом України – через грубі порушення, допущені депутатами при внесенні поправок до законопроекту. Нагадаємо, 3 жовтня 2019 р. – напередодні голосування за зазначений законопроект на засіданні профільного Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової і митної політики, членами комітету було внесено скандальну поправку №8, яка абсолютно не стосувалася теми законопроекту, але встановлювала фіксований рівень торговельної націнки на сигарети.

Ця поправка стала відомою як «маржа Холодова» - саме заступника голови Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової і митної політики Андрія Холодова ЗМІ називають основним бенефіціаром згаданої поправки. Адже, за даними розслідування програми «Схеми», саме він контролює велику мережу роздрібного продажу тютюнових виробів. Пізніше, за матеріалами програми, Національне антикорупційне бюро відкрило провадження щодо депутата Холодова за підозрою у зловживанні владою і службовим становищем.

Прийняття «маржі Холодова» парламентом змусило компанію «Брітіш Амерікан Тобакко Україна» зупинити у листопаді 2019 р. виробництво на її тютюновій фабриці в Прилуках і відкликати 25 млн. акцизних марок на 505 млн. грн. Інший великий виробник «Джі Ті Ай Україна» відкликав акцизні марки на 350 млн.

грн. А в компанії «Філіп Морріс Україна» заявили, що змушені скоротити виробництво сигарет на третину через скандальну поправку.

Кризова ситуація на тютюновому ринку створила загрозу для надходжень до державного бюджету: за 11 місяців 2019 р.

план по тютюновому акцизу недовиконаний на 14,4 млрд. грн.

Зважаючи на загрози ситуації для економіки і бюджету – у неї був змушений втрутитися особисто Президент України, який провів зустріч із найбільшими тютюновими виробниками країни та ініціював Меморандум про взаєморозуміння щодо прозорого і передбаченого регулювання розвитку тютюнової промисловості. 12 грудня 2019 р., за дорученням Уряду, цей Меморандум підписав міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Мілованов та директори найбільших виробників тютюнової продукції України. Аби подібні скандальні ситуації не повторювалися в майбутньому, серед основних цілей Меморандуму заявлено «сприяння просуванню і збереженню прозорої моделі функціонування ринку тютюнових виробів, забезпеченню ціноутворення на конкурентній основі та відповідно до принципів ринкової економіки».

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку Сьогодні, 25 квітня

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Вчора, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Вчора, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Вчора, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Вчора, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України 23 квітня