Пн, 16 грудня 2019

Що робити, щоб удома дихалося легко?

Про повітря в квартирі і за вікном

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, дев'ять з десяти людей в світі дихають забрудненим повітрям. Виною тому - вихлопи автомобілів, заводів і енергетичних станцій, лісові пожежі, пил і навіть багаття та приготування їжі на відкритому вогні. Розбираємося, які небезпеки таїть в собі повітря навколо нас і як поліпшити його якість у себе вдома.

Наскільки сильно забруднене навколишнє повітря, залежить від регіону. Рівень забруднення традиційно вище в промислових містах. При цьому потрібно враховувати, що повітряні маси можуть переміщуватися, що може призводити до того, що навіть у певному екологічно чистому населеному пункті повітря може стати шкідливим.

eco-co2

Повітря всередині будинку брудніше, ніж здається

Бувають ситуації, коли повітря на вулиці настільки брудне, що краще залишатися вдома (наприклад, коли стоїть безвітряна погода і в повітрі накопичується велика кількість автомобільних вихлопів). Але зазвичай гуляти і провітрювати приміщення корисно для здоров'я. Справа в тому, що концентрація забруднюючих речовин у повітрі в середині квартири чи офісу часто в два-п'ять разів вища, ніж на вулиці. Всередині приміщення повітря можуть забруднювати, наприклад, оздоблювальні матеріали, побутова хімія, меблі з ДСП (виділяє шкідливий формальдегід), килими і м'які меблі, в яких оселяються пилові кліщі (вони можуть викликати алергію), пил.

Контроль рівня вологості допоможе легше пережити холодну пору року

Взимку повітря на вулиці стає сухим. Через це пересихає слизова оболонка носу, тріскаються губи, сверблять очі. В ідеалі вологість повітря повинна бути на рівні 30-50%. Коли ж вона вище 60%, приміщення стає середовищем, сприятливим для розмноження пилових кліщів і цвілі. Це може викликати серйозні проблеми з диханням, алергію та навіть напади астми. Для зниження рівня вологості можна використовувати кондиціонер або осушувач повітря.

Якщо у Вас промисловий тип приміщення або ж є необхідність постійної підтримки низької температури - слід використовувати спеціальні адсорбційні осушувачі trotec.com.ua/catalog/adsorbcionnye-osushiteli/, які можуть стискати кисень і викачувати з нього воду навіть за температури -30° С.

Навпаки, якщо показники вологості нижчі за норму, варто навпаки використовувати зволожувач. Авторитетні лікарські організації не дають певних рекомендацій, яка кліматична техніка краща. Головне - правильно за нею доглядати. Наприклад, при необхідності заливати дистильовану або демінералізовану воду, міняти воду і фільтр так часто, як зазначено в інструкції.

Частіше провітрюйте приміщення

Щоб повітря в квартирі було завжди чистим, не забруднюйте його (наприклад, не паліть) і частіше його провітрюйте, якщо повітря зовні нормальне.

Що стосується оптимальної температури в приміщенні, єдиних стандартів тут немає. Експерти радять підтримувати температуру всередині приміщення близько 20-24 °C. А ось під час сну температиру може бути і нижче. Сомнологи вважають, що добра температура для комфортного сну - приблизно 18 °C.

На вулиці варто проводити більше часу

Прогулянка - один з найпростіших і самих доступних способів зміцнити здоров'я. Ходьба відноситься до аеробних навантажень помірної інтенсивності, ВООЗ рекомендує приділяти їм не менше 150 хвилин на тиждень. Але зовсім не обов'язково гуляти годинами. Крім того, краще обрати для прогулянки місце подалі від завантажених автострад, де повітря зазвичай гірше через вихлопи автівок.

Коли рівень забруднення зовнішнього повітря дуже високий, центри з контролю захворювань США рекомендують більше часу проводити в приміщенні. А на вулиці захистити себе від забрудненого повітря допоможе спеціальна лицьова маска. Досліджень про їх ефективність поки не так багато, і їх автори приходять до висновку, що одноразові марлеві маски не приносять користі. Ефективним може бути використання масок з HEPA-фільтром, особливо тих, які маркуються як респіратори (вони здатні відфільтрувати приблизно 95% дрібних частинок).

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата