Пт, 04 жовтня 2019

АМКУ відкрив справу проти "ДТЕК Західенерго"

Антимонопольний комітет розпочав розгляд справи за ознаками порушення ПАТ "ДТЕК Західенерго" законодавства про захист економічної конкуренції.

Антимонопольний комітет розпочав розгляд справи за ознаками порушення ПАТ "ДТЕК Західенерго" законодавства про захист економічної конкуренції.

Про це йдеться у розпорядженні голови АМКУ - державного уповноваженого Юрія Терентьєва, яке є у розпорядженні ЕП.

У документі йдеться, що купівля-продаж електроенергії на ринку "на добу вперед" (РДН) та внутрішньодобовому ринку (ВДР) здійснюється за правилами, затвердженими постановою НКРЕКП.

Постановою від 27.06.2019 Нацкомісія погодила визначені ДП "НЕК "Укренерго" дві відокремлені зони в межах України: торгову зону "Острів Бурштинської ТЕС" та торгову зону "ОЕС України".

"У торговій зоні "Острів Бурштинської ТЕС" близько 90% загального обсягу виробництва електроенергії здійснює ПАТ "ДТЕК Західенерго", при цьому обсяги імпорту електроенергії в торгову зону "Острів Бурштинської ТЕС" у липні-вересні 2019 року були незначними.

Відтак ПАТ "ДТЕК Західенерго" має ознаки монопольного становища на ринках електроенергії в межах торгової зони "Острів Бурштинської ТЕС", - йдеться у документі.

DV.load("https://www.documentcloud.org/documents/6454112-01-328-R.js", {

responsive: true,

container: "#DV-viewer-6454112-01-328-R"

АМКУ ДТЕК (1) (PDF)

АМКУ ДТЕК (1) (Text)

В АМКУ наголошують, що у серпні-вересні 2019 року у торговій зоні "Острів Бурштинської ТЕС" заявлені погодинні обсяги продажу електроенергії на РДН і ВДР були значно меншими за заявлені погодинні обсяги купівлі електроенергії.

Зазначається, що учасники РДН/ВДР, у тому числі "ДТЕК Західенерго", одночасно є учасниками балансуючого ринку, де ціна є вищою.

Підкреслюється, що покупці електроенергії у торговій зоні "Острів Бурштинської ТЕС", які не змогли задовольнити попит на РДН/ВДР у цій торговій зоні, були змушені купувати електроенергію на балансуючому ринку за значно вищою ціною.

"Дії "ДТЕК Західенерго", які полягають у зменшенні протягом серпня-вересня 2019 року обсягів продажу електроенергії на РДН/ВДР у зазначеній торговій зоні з одночасною пропозицією відповідних обсягів електроенергії на балансуючому ринку, де ціна є значно вищою, містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції", - йдеться у документі.

Микола Топалов, Олексій Павлиш, ЕП

www.epravda.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата