Чт, 01 серпня 2019

Візантійська Розкіш «Вселенського» Патріархату

За рахунок вірян ПЦУ?

Англомовне кіпрське видання TheDuran оприлюднило статтю Надії Базук, в якій вона розповідає про великі витрати Вселенського патріархату та спроби Константинополя заткнути діри у бюджеті за кошт Православної Церкви України.

Євангеліє від Матвія, гл. 19, ст. Майже через 30 років турки святкуватимуть 500-річчя завоювання Константинополя. Столиця Візантійської Імперії вражала своєю красою і багатством. Могутні, високі та ніби неприступні стіни захищали такі архітектурні шедеври як Собор Святої Софії, Імперський Палац, Галатська вежа, Іподром; місто берегло предмети мистецтва, що належать до античності, Імперська Бібліотека зберігала древні рукописи, зокрема ті, які було врятовано з Бібліотеки Александрії.

Середньовічний мандрівник Веніамін Тудельський описав дивовижне багатство міста таким чином: "Грецькі мешканці дуже багаті золотими і дорогоцінними каміннями і вони йдуть одягнені в речі з шовку із золотим вишиванням, і вони їздять на конях і нагадують принців. Багатства подібного до Константинопольського не можна знайти у всьому світі".

Проте, немає нічого постійного під сонцем і могутність Візантійської Імперії почала блякнути наприкінці 12 сторіччя. У 1203 році Константинополь був захоплений і розграбований хрестоносцями під час Четвертого хрестового походу. Імператор втік, тоді як візантійці повернули собі місто тільки в 1261 році. З 400,000 мешканців, залишилося тільки 35,000, і влада минулого часу ніколи не поверталася ані до Константинополю, ані до Візантії.

До 1453 року Константинополь був останнім головним містом імперії, і його захоплення Оттоманами поклало кінець колись могутній державі.

Один з спадкоємців Візантійських традицій – Константинопольський Патріархат, який залишився у місті після його падіння завдяки дозволу Оттоманського султана Мехмета II Завойовника. Першим патріархом під Оттоманською владою був Геннадій Схоларій, і патріархат став етнархом Ромів - усіх громадян, які сповідували Православне Християнство.

Коли в 1923 році було проголошено Турецьку Республіку, Патріархат Константинополя офіційно стає організацією, що підпорядковується владі. Держава може втручатися в патріархальні вибори, і повноваження патріархату обмежені кордонами Туреччини, він не визнається юридичною особою, як і не може втручатися в політичні проблеми.

Незважаючи на той факт, що паства патріархату обмежена , чинний Патріарх Варфоломій і інші ієрархи бачать себе як прямих спадкоємців духовного проводу Візантійської Імперії часів її могутності.

Це виявляється не лише в їхній вимозі визнати "Вселенський" статус, що порушує Лозаннський Договір 1923 року, але і в їхній звичці жити немов лорди. Фанар насолоджуються розвагами, влаштовують дорогі прийняття і зупиняються в розкішних готелях. Варфоломій і інші ієрархи подорожують тільки бізнес-класом. Також добре відомо про деякі дивні бажання патріарха.

Одна з самих останніх вимог Варфоломія – орендувати бронеавтомобіль, що в Стамбулі коштує близько $50,000 на рік. Звичайно, Туреччина зазнає деякі проблеми з безпекою через її сусідство з Сирією, але хто і навіщо міг би скоїти замах на Патріарха Константинополя?

Причиною можуть бути здогади про ймовірні зв'язки Варфоломія з FETO, терористичною організацією мусульманського проповідника Фетхулаха Гюлена, якого в Туреччині вважають відповідальним за спробу перевороту в 2016 році. На тлі жорстокої боротьби проти гюленістів у країні, Архієпископ Константинополя, можливо, припускає, що він може піддатися нападам радикальних націоналістів.

Інший пункт у списку витрат Патріархату - готелі. Восени 2018 року, члени Ордена Святого Андрія здійснили тижневу подорож в Австрію, де вони зустрілися із митрополитом Австрійським Арсенієм і різними посадовцями, у тому числі тодішнім Канцлером Себастіаном Курцом. Делегація залишилася в Hotel Imperial у Відні, що коштує від $300 за ніч.

У лютому 2017 року, розміщення форуму "Гріхи Перед Нашими Очима: Сучасне Рабство", одним зі спонсорів якого був Константинопольський патріархат, в готелі Hilton Bomonti обійшлося у $8,000.

У листопаді 2016 року прийняття приблизно 50 гостей з нагоди престольного свята Патріархату в Готелі Ceylan Intercontinental у Стамбулі коштувало понад $6,000.

Крім того, у 2016 році патріарх Варфоломій скликав Священний і Великий Собор на Криті. Це обійшлося у близько $30,000, тоді як розміщення учасників Собору потребувало додаткових $50,000.

Якщо поглянути на іншу статтю витрат - ланчі та обіди, може здатися, що Phanar страждає від обжерливості. У січні 2015 року, патріарх Варфоломій організував обід в ресторані Borsa в Стамбулі для спеціальної зустрічі вчених . Обід митрополита Елпідофора Ламбрініадіса з архімандритом Агафангелом Сіскосом і кардиналом Рейнхардом Марксом у тому ж ресторані в листопаді 2015 року обійшовся у $1,000.

У січні 2019 року обід на честь митрополита Епіфанія, предстоятеля Православної Церкви України, яка була заснована Патріархом Варфоломієм і президентом України Петром Порошенком, коштував понад $15,000.

Фанар також здійснює представницьку функцію. У зв'язку з наданням автокефалії ПЦУ, витрати Константинополя значно збільшилися, разом із числом контактів з дипломатами і високопосадовими членами Помісних Православних Церков.

До того ж, добре відомо, що деякі ієрархи Константинопольського патріархату ведуть буйне життя. Зовсім недавно розгорівся скандал у Метрополії Франції, коли було вкрадено вишукані та дорогі ювелірні вироби з резиденції митрополита Еммануіла .

Хтось, мабуть, запитає, чиїми грошима розкидається Патріархат?

У першу чергу, ці гроші належать духовенству та мирянам Грецької Архієпископії Америки – з одного боку, найбагатшої, але, з іншого боку, однієї з найбільш матеріально проблемних єпархій Константинополя. GOARCH має аж до 1.5 мільйонів вірян, проте зазнає серйозні проблеми зі своїми рахунками: ходять чутки, що пенсійний фонд духовенства організації незабаром виснажиться, і будівництво церкви Святого Миколая на «Граунд Зіро» у Нью-Йорку, яке мало закінчитися у 2017 році, ще не завершено. Деякі стверджують, що колишній Архієпископ Американський Димитрій захотів урізати плату Константинополю , аби розібратися із кризою, але був примушений піти на спокій. Його замінив затятий прихильник Варфоломія і колишній митрополит Бурси Елпідофор, який здатний дати лад залізною рукою та запобігти скороченню фінансового потоку до Фанару.

Ба більше, якщо раніше GOARCH надсилала Матері-Церкві 10% свого доходу, зараз, аби покрити витрати Константинополя, Елпідофору доведеться збирати та відправляти на Фанар 19%. Ясна річ, американські ієрархи гніваються .

Через скорочення кількості вірян у GOARCH , дохід від пожертвувань впав. Кризи 1998 і 2008 років призвели до падіння надходжень через зменшення числа донорів серед грецько-американських ділових людей.

Але цей факт не зупинить Фанар. Проблема не тільки у тому, що Патріарх Варфоломій вважає, що він досі живе в Константинополі. Всупереч Священним Канонам, Фанар хоче позиціонувати себе як нове та вище місце ухвалення рішень у Православному світі.

Замість будівництва церков і благодійних проектів він витрачає гроші на підтримання історичної ілюзії свого «вселенського» статусу. Втім, така роль збільшує фінансові потреби Константинополя на різні конференції, саміти, візити та прийняття. Це змушує вичавлювати гроші з єпархій і шукати нові джерела доходів, такі як нещодавно створена Православна Церква України, на яку накладено високі податки.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Сьогодні, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії Вчора, 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол Вчора, 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами Вчора, 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку Вчора, 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України Вчора, 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу Вчора, 23 квітня

Союзники назвали дату нової зустрічі щодо зброї для ЗСУ у форматі "Рамштайн" 22 квітня

Кулеба розказав міністрам ЄС, що ще є можливість запобігти гіршим сценаріям 22 квітня

Норвегія приєднається до ініціативи з забезпечення України засобами ППО 22 квітня