Чт, 23 травня 2019

«Валютний голод». Експерт розповів про страшні наслідки припинення співпраці з МВФ

Ризик припинення співпраці з МВФ дорівнює ризику оголошення стану дефолту державного бюджету.

Ризик припинення співпраці з МВФ дорівнює ризику оголошення стану дефолту державного бюджету. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак.

Коментуючи інформацію про те, що Місія МВФ скорочує графік роботи в Україні і не буде переглядати програму співпраці, наш співрозмовник зазначає наступне: «На сьогодні в Україні практично неможливо обійтись без співпраці з МВФ, оскільки у нас на найближчі 2 роки випадають виплати по обслуговуванню державного боргу. А це великі суми, і без зовнішніх валютних вливань лише силами державного бюджету ми погасити державний борг не зможемо».

Більш того, додає аналітик, значення мають не тільки самі транші МВФ, а й те, що на МВФ орієнтуються інші наші партнери: «Йдеться про Світовий банк, ЄБРР, Єврокомісію, яка надала нам першій транш в 500 млн євро наприкінці минулого року. І цього року ми очікуємо ще від них 500 млн євро. І тому, якщо у нас буде призупинена співпраця з МВФ, можна очікувати, що будуть призупинені програми і з іншими нашими західними партнерами».

Таким чином, за словами експерта, Україна ризикує отримати «валютний голод».

«Адже без нових валютних вливань ми просто не зможемо самостійно обслуговувати державний борг.

Тоді треба оголошувати дефолт державного бюджету, тобто його неплатоспроможність. Зокрема в бюджеті на поточний рік передбачено обслуговування зовнішнього боргу біля 465 млрд грн, для чого уряд в бюджеті заклав суму приблизно 415 млрд грн залучення нових боргових інвестицій, щоб обслуговувати зовнішній борг. От якщо уряд не буде мати цих 415 млрд грн, а левова частка цієї суми – це якраз транші МВФ і ЄС - то силами лише державного бюджету ми не зможемо обслуговувати цей борг. Тому ризик припинення співпраці з МВФ дорівнює ризику оголошення стану дефолту державного бюджету», - резюмував Андрій Новак.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата