Пт, 26 квітня 2019

НБУ запідозрив брокерів у відмиванні через ОВДП 800 мільйонів

Національний банк України виявив низку проведених брокерами біржових угод з ОВДП, які можуть свідчити про легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, і за підсумками яких 74 фізичні особи, з яких 12 - публічні, отримали близько 800 млн грн прибутку.

Національний банк України виявив низку проведених брокерами біржових угод з ОВДП, які можуть свідчити про легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, і за підсумками яких 74 фізичні особи, з яких 12 - публічні, отримали близько 800 млн грн прибутку.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Результатом проведення регулярних/циклічних операцій купівлі-продажу ОВДП було постійне отримання фізичними особами (одна сторона угоди) інвестиційного прибутку, а юридичними особами (друга сторона угоди) - інвестиційного збитку", - пояснює природу цих угод Нацбанк, не уточнюючи назв брокерів.

За його даними, прибуток від них у розмірі близько 95 млн грн також отримали чотири юрособи, з яких два нерезиденти, а збиток припав на 18 компаній, з яких шість нерезидентів.

"Встановлено, що в період з 10.01.2017 до 04.12.2018 вищезгадані брокери уклали на фондових біржах угоди щодо ОВДП, питома вага яких становить не менше ніж 30% від усіх укладених на фондових біржах угод щодо ОВДП за цей період", - зазначив центробанк.

Згідно з інформацією, він повідомив про ці біржі та брокерів, які є суб'єктами первинного фінмоніторингу, Нацкомісію з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Як повідомлялося, СБУ в жовтні 2018 року здійснила серію обшуків в офісах низки профучасників фондового ринку і за місцем проживання їхніх посадових осіб. За твердженням слідчого, посадові особи Укргазбанку, Альфа-Банку та банку "Альянс" у змові з посадовими особами біржі "ПФТС" та "Українська біржа", а також ТОВ "Універ Капітал", ТОВ "КУА "Універ Менеджмент", ТОВ "І-Інвест", ПрАТ "Майстер Брок", ТОВ "Навігатор-інвест", ПрАТ "Інвестиційна фінансова компанія "Арт Капітал" (усі - Київ), кіпрськими компаніями Opexier Limited та Greencliff Enterprises Limited і фізичними особами у 2017-2018 рр. здійснили операції купівлі-продажу ОВДП у режимі так званого групового звіту з метою приховання понад 86 млн грн незаконного походження.

На початку березня цього року Нацбанк заявив про поширення в країні схеми, особливо серед публічних діячів і пов'язаних із ними осіб, з отримання інвестиційного прибутку з метою штучного формування доходів для подальшої їх легалізації під час декларування. Регулятор зазначив, що йдеться про так звані циклічні операції, особливістю яких є купівля та продаж тих самих ОВДП протягом короткого проміжку часу, зокрема одного робочого дня.

Нацбанк рекомендував банкам приділяти особливу увагу моніторингу подібних фінансових операцій, зокрема ОВДП, номінованим в іноземній валюті, характер яких може свідчити про легалізацію "брудних" грошей.

www.epravda.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата