Ср, 20 березня 2019

Чорновіл: Опозиції як такої у Казахстані практично не існує. Опозиціонерів там призначав сам Назарбаєв

Назарбаєв зумів здобути гарантії у вигляді Душанбінської декларації, і тому Росії він не дуже боїться.

Назарбаєв зумів здобути гарантії у вигляді Душанбінської декларації, і тому Росії він не дуже боїться. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український політичний діяч, аналітик Тарас Чорновіл.

Коментуючи інформацію про те, що Нурсултан Назарбаєв склав із себе повноваження президента Казахстану, а його наступником став Касим-Жомарт Токаєв, наш співрозмовник зазначає наступне: «У диктаторських режимах дуже висока проблема з престолонаслідуванням - вони не готові за життя передати владу своєму наступнику. І починають з’ясовувати, хто має стати заступником, і країни, як правило, в таких випадках розриваються. Ми маємо прекрасний приклад Лівії, де Каддафі досидів до моменту, коли з лідера, якого любив весь лівійський народ, він перетворився на того, якого всі хотіли вбити і в врешті-решт вбили. І сьогодні Лівія розколота на кілька анклавів, які воюють між собою, де невідомо, хто чим править, немає жодної центральної влади тощо.

Те ж саме загрожувало й Казахстану».

За словами експерта, Назарбаєв, розуміючи, що рано чи пізно він мав відійти, і розуміючи всі загрози з боку Росії і внутрішніх кланів боротьби, зробив дуже серйозний крок на випередження.

«Назарбаєв не йде з влади, до речі, він залишається першою людиною в Казахстані, він керую Казахстаном, але він стає людиною, яка має формальний пост керівника Ради безпеки, а це в Казахстані, по суті, перша посада.

Але паралельно він на президентську посаду поставить після так званих виборів, де проголосують 98%, представника свого клану. Це може бути хтось з родини, хтось з його кланової групи, але це буде 100% вірна йому людина», - каже Чорновіл.

Політолог нагадує про те, що чергові вибори мають відбутися у Казахстані у 2022 році.

«До того часу буде правити абсолютно відданий Назарбаєву керівник парламенту. А після виборів прийде людина, якій 100% передасть усі повноваження, всі контакти, всі засоби впливу і тиску.

Він за кілька років зробить зі свого наступника другого Назарбаєва, який зможе робити теж саме, що робить і він. І Росія не матиме шансу ввірватися у Казахстан, тому що ситуація там буде продовжена у такій спосіб. Я думаю, що це такій приклад мудрого диктатора, якій думає про майбутнє. Це щось подібне до Чан Кайши за своєю поведінкою», - додає наш співрозмовник.

За словами Чорновіла, українським правителям «не вистачає готовності вести жорстку махрову диктатуру».

«У нас ми бачимо великі мітинги, протести, причому кидаються на поліцію, б'ють… В Казахстані теж в нафтових регіонах колись таке відбулося - що там сталося?

Тисячі людей, які вийшли на протести, вони не сіли у тюрму, вони просто зникли, і рідні їх не знайшли. Так саме була історія, коли Росія спробувала створити своє «ДНР» казахське у колишньому Актюбінську - недалеко від Оренбурга, повністю, здавалося б, з російськомовним населенням, - теж швидко і просто ліквідували. Опозиція як така у Казахстані практично не існує. Там опозиціонерів призначає сам Назарбаєв», - каже експерт.

«Якщо ми хочемо такого, то, в принципі, це не складно.

Для цього треба ще одну річ поміняли - треба, щоб український народ змирився з тим, що у нас заборонена не просто будь-яка опозиційна діяльність, а навіть думка опозиційна. І всюди КГБ буде ходити і прослуховувати і вираховувати, чи хтось на кузні не думає інакше», - додає аналітик.

За словами політолога, маючи такого сусіда, як Росія, проросійські налаштоване населення і купу всілякої агентури, демократом бути важко.

«Але Назарбаєв був такій типовий середньоазіатський монарх, феодал, який тримав все в руках. Але те, що зробив Назарбаєв, - він дійсно зумів гарантувати дві речі.

Перше - казахський Казахстан, а не російський. І він зумів здобути гарантії від Китаю у вигляді Душанбінської декларації, де Росія вимушена була під тиском Китаю підписати, що вона погоджується, що Китай буде гарантом територіальній недоторканості Казахстану і інших країн Центральної Азії, і що не буде ніяких вторгнень. Тому він зміг здобути певні гарантії і Росії не дуже боїться», - резюмував Тарас Чорновіл.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Сьогодні, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії Вчора, 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол Вчора, 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами Вчора, 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку Вчора, 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України Вчора, 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу Вчора, 23 квітня

Союзники назвали дату нової зустрічі щодо зброї для ЗСУ у форматі "Рамштайн" 22 квітня

Кулеба розказав міністрам ЄС, що ще є можливість запобігти гіршим сценаріям 22 квітня

Норвегія приєднається до ініціативи з забезпечення України засобами ППО 22 квітня