Нд, 17 березня 2019

Декларація ЄС до 5-річчя анексії Криму: тверда підтримка України і вимоги до Росії

Через п'ять років після незаконної анексії Криму та Севастополя Росією Європейський союз залишається твердим у своїй прихильності суверенітету і територіальної цілісності України.

Через п'ять років після незаконної анексії Криму та Севастополя Росією Європейський союз залишається твердим у своїй прихильності суверенітету і територіальної цілісності України.

Про це йдеться у декларації верховної представниці ЄС Федеріки Могеріні від імені всього блоку щодо ситуації в Криму та Севастополі, повідомили "Європейській правді" у прес-службі Європейської служби зовнішніх дій.

У декларації Європейський союз знову заявляє, що він не визнає і продовжує засуджувати незаконну анексію, яка є порушенням міжнародного права. "Анексія залишається прямим викликом міжнародній безпеці, що має серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, який захищає територіальну цілісність, єдність і суверенітет усіх держав", - йдеться у заяві.

Європейський союз, як і раніше, залишається прихильним повної реалізації своєї політики невизнання анексіє українського півострова, в тому числі за допомогою санкцій. ЄС знову закликає держави-члени ООН розглянути аналогічні заходи щодо невизнання відповідно до резолюції 68/262 Генеральної Асамблеї ООН.

У декларації ЄС засуджує напад Росії на українські судна біля Керченської протоки. "Необгрунтоване застосування сили Росією проти України 25 листопада 2018 року є нагадуванням про негативні наслідки незаконної анексії Кримського півострова для регіональної стабільності", - наголошується у заяві.

ЄС повторює свій заклик до Росії негайно звільнити незаконно захоплених українських членів екіпажу, судна та обладнання.

ЄС засуджує будівництво Керченського моста без згоди України та називає його ще одним порушенням суверенітету і територіальної цілісності України.

ЄС очікує, що Росія забезпечить безперешкодний і вільний прохід усіх суден через Керченську протоку в Азовське море та з нього відповідно до міжнародного права. "Незаконні обмеження на такий прохід суден мають негативні економічні наслідки для портів України в Азовському морі і в усьому регіоні", - наголосили в Євросоюзі.

Європейський союз не визнає і не буде визнавати проведення Російською Федерацією жодних виборів на Кримському півострові.

ЄС засуджує посилену мілітаризацію півострова та заявляє, що вона продовжує негативно впливати на ситуацію з безпекою в Чорноморському регіоні. ЄС підкреслює погіршення ситуації з правами людини на півострові після анексії, зокрема, порушення прав кримських татар, засуджує закриття кримськотатарських ЗМІ і заборону діяльності Меджлісу.

"ЄС очікує від Росії скасування цих рішень і припинення тиску на кримськотатарську спільноту. Кримським татарам, українцям і всім етнічним і релігійним громадам на півострові повинна бути забезпечена можливість зберігати і розвивати свою культуру, традиції культурної спадщини, освіту і самобутність", - наголосили в Євросоюзі.

ЄС повторює свій заклик до негайного звільнення Олега Сенцова, Едема Бекірова, Олександра Кольченка, Миколи Семени, Володимира Балуха, Еміра-Усейна Куку і всіх незаконно затриманих у Криму та засуджених із порушенням міжнародного права.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Прем’єр Бельгії: Деякі євродепутати поширювали роспропаганду за гроші Сьогодні, 29 березня

1 млн снарядів навесні, новий пакет зброї з Німеччини, переговори з урядом Польщі: новини дня Сьогодні, 29 березня

Прем’єр: Україна домовилася з ЄС про пріоритетний скринінг законодавства у сфері агрополітики Сьогодні, 29 березня

Рада Україна-НАТО зібралась у Брюсселі через останні удари РФ по інфраструктурі Сьогодні, 29 березня

Зеленський розповів про розмову зі спікером Палати представників США Джонсоном Сьогодні, 29 березня

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Вчора, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Вчора, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Вчора, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Вчора, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Вчора, 28 березня