Чт, 21 лютого 2019

В Австрії і Ліхтенштейні розслідують відмивання грошей проблемних українських банків

Протягом 2014-2015 років з з українських банків було виведено загалом $846 мільйонів і 75 мільйонів євро.

Антикорупційна прокуратура Австрії розслідує кримінальну справу за підозрою у відмиванні коштів через Meinl Bank з 2016 року.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Йдеться про приватний австрійський банк середнього розміру, який спеціалізується переважно на управлінні активами та фондовому менеджменті.

"Слідство ведеться проти 30 фізичних осіб і одного об'єднання", - повідомили у прокуратурі. Імена підозрюваних у відомстві не називають, однак відомо, що серед них є громадяни України.

У кримінальному провадженні йдеться про зникнення грошей з кореспондентських рахунків українських банків в Австрії. За даними Фонду гарантування вкладів, з кореспондентських рахунків в Meinl Bank було незаконно виведено 385 мільйонів доларів і 75 мільйонів євро у 2014-2015 роках.

Через Meinl Bank вивели $38 мільйонів з "Південкомбанку", $40 мільйонів з "Терра Банку", $39,5 мільйонів з "ВіЕйБі Банку", 62 мільйони євро з "Міського комерційного банку" і $44 мільйони з банку "Київська Русь".

Схема виведення грошей виглядала наступним чином: банк в Австрії за вказівкою власника українського банку видає кредити підконтрольним українцеві офшорним компаніям. Порукою цих кредитів стають кошти на кореспондентських рахунках українського банку в іноземному банку, що дає кредит - наприклад, Meinl Bank.

Зрештою, кредит не повертається і "гарантійні" кошти з коррахунку перераховуються інший офшорній компанії в рахунок погашення позики. Такого роду операції на банківському жаргоні називаються "операції back-to-back". Вони самі по собі не є незаконними, однак часто їх використовують для відмивання коштів.

Крім Австрії, розслідування за підозрою у відмиванні коштів українськими банками здійснюються і у Ліхтенштейні, підтвердив генеральний прокурор цієї країни.

Гроші виводилися, за даними Фонду гарантування вкладів, через Bank Frick and Co. Зокрема, $25 мільйонів з банку "Національний кредит", $59 мільйонів з банку "Фінанси та Кредит" і $115 мільйонів з "Дельта Банку".

У Фонді гарантування вкладів повідомили, що протягом 2014-2015 років за допомогою такої "схеми" з українських банків було виведено загалом $846 мільйонів і 75 мільйонів євро. До списання грошей у такий спосіб напередодні введення тимчасової адміністрації вдалися власники 14 українських банків.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Сьогодні, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Сьогодні, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Сьогодні, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Сьогодні, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії Вчора, 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол Вчора, 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами Вчора, 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку Вчора, 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України Вчора, 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу Вчора, 23 квітня