Ср, 13 лютого 2019

Кандидати у Президенти України підписали Меморандум про чесні вибори

8 лютого, під час ефіру телепрограми "Право на владу" кандидати у Президенти підписали меморандум "За чесні...

8 лютого, під час ефіру телепрограми "Право на владу" кандидати у Президенти підписали меморандум "За чесні вибори". Проте, 12 лютого у штабі лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко заявили, що від імені їхньої партії громадянам пропонують по 500 гривень за підтримку Тимошенко на виборах президента.

Зокрема в "Батьківщині" зазначили, що невідомі особи в телефонних дзвінках громадянам представляються працівниками штабу партії та пропонують їм голосувати за Юлію Тимошенко. У разі згоди обіцяють заплатити 500 грн частинами – до і після голосування.

За кожну загітовану людину, яка надасть паспортні дані, теж пропонують винагороду.

"У "Батьківщині" з'ясували, що масовий обдзвін людей відбувається з телефонних номерів, які належать колекторській компанії, що вже тривалий час проводить різноманітні соціологічні опитування на замовлення БПП "Солідарність", — йдеться в заяві.

Політолог Андрій Багінський переконаний, що підкуп виборців, тиск на кандидатів, незаконна агітація, технічні кандидати-однофамільці - це не вичерпний перелік того, що застосовується сьогодні, враховуючи, що до завершення виборів ще є час.

"Політична історія України показує, що спроби фальсифікувати вибори завершувались трагічно. У Меморандумі міститься звернення до міжнародних партнерів з проханням допомоги у захисті вибору українців", - додав він.

"У фокус уваги МВС потрапили три типи ризиків, які актуальні для нинішньої кампанії.

Це - купівля голосів, маніпуляції з виборчим реєстром і втручання у систему “Вибори”. Незаконна оплата агітаторів, додаткова оплата членам дільничних виборчих комісій також потрапили. Не меншим викликом є кібер-загрози, що йдуть збоку нашого агресивного сусіда", - зазначив політолог.

Тимошенко в ефірі "Право на владу" наголосила, що виборча кампанія і зустрічі з людьми приходять в умовах безпрецедентної бідності та зневіри у політиках. Тимошенко показала, як влада використовує елементи підкупу сьогодні. Одним з елементів підкупу є "Особисте зобов’язання" – так звана розписка, що використовується під час агітації та спонукає виборця голосувати за одного з провладних кандидатів.

Ще однією складовою фальсифікацій є застосування проти Тимошенко технічного кандидата - Юрія Володимировича Тимошенко. Багінський наголосив, що не лише від політиків, а й від суспільства залежить чесність та прозорість виборчого процесу. "Зрештою, це - особиста відповідальність кожного, відстоювати своє право на вибір", - констатував він.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата