Чт, 07 лютого 2019

Борис Кушнірук: Борис Кушнірук. Відставка чи міністр Супрун?

Подивіться зараз на тих, хто охаює Супрун

Відставки Супрун не буде. Її активно підтримує і президент, і прем'єр-міністр. Вважаю це однією з найбільш радикальних реформ, яких Україна вкрай потребує, тому що медична сфера у нас запущена і деградована ще з радянських часів. Мені завжди пригадується фраза Жванецького ще з радянських часів: «чи платити, чи не платити лікарю — кожен вирішує сам, якщо не цікавить результат». Тобто ця система була в деградованому вигляді, коли офіційно зарплата переважної частини лікарів була мізерна, абсолютно неадекватна з точки зору того, що у всьому світі лікарі за оплатою праці на другому-третьому місці. А в Україні це один з найнижчих рівнів оплати, що є абсурдом в самій логіці, якщо йдеться про найважливіше, що є у людини – це здоров'я і життя.

Тому в цій сфері треба було робити радикальну реформу – а це саме те, що робить Супрун. Насправді ж тут же не просто Супрун вирішила щось запропонувати — ні. Вона реалізовує модель, яка в світі широко представлена з точки зору, яким чином має бути забезпечена первинна допомога, яким чином невідкладна, тобто все те, що зараз робиться поетапно. Це ж теж реформа не в один день, на неї потрібно декілька років. Але те, що робить команда Супрун, це вкрай корисно. Інша справа, що ці дії викликають люту ненависть у нашого медичного істеблішменту, який себе дуже непогано почував раніше.

Медики невідкладної допомоги – якраз вони можуть розраховувати на якісь подаяння з людських рук. І це неправильно з точки зору не того, що лікарям не потрібно платити. І тому особисто ніколи не вважав це хабарем, тому що для мене це плата, яку я вимушений їм платити через те, що їм не платять.

А якщо я хочу, щоб у мене обслуговування кваліфікованим лікарем було адекватним, я змушений йому за це платити. Але при всьому тому, у тому вигляді, як воно є, це абсолютно неправильно. Повинна бути інша модель, яка б дозволяла лікарям мати гідну зарплату і щоб там були стосунки такі, коли ти платиш, і він тремтячими руками бере, і ти ведеш себе так, щоб ніхто не побачив, що ти йому даєш гроші.

Ця модель абсолютно абсурдна, але вона у нас проіснувала всі роки незалежності, як і в радянські часи.

Але є той медичний істеблішмент, який наживався у великих розмірах. Подивіться зараз на тих, хто охаює Супрун саме з медичного істеблішменту — ніхто там не виглядає жебраком: з маєтками, з автівками і т.д. І звідки це у вас при ваших-то офіційних зарплатах? Умовно кажучи, це одна сфера корупції, яка там була, плюс фармбізнес, який наживається просто на тому, що за неймовірно завищеними розцінками закуповує більшість медикаментів за кордоном і потім все це перепродавалося за бюджетний кошт. А Супрун через ВР ухвалила рішення про те, що всі закупівлі здійснюються через міжнародні установи.

Можна, безперечно, звинувачувати, що вони теж можуть бути потенційно корупційні, але Дитячий фонд, Світова організація охорони здоров'я і т.д. - це організації, які мають певний світовий статус з точки зору довіри. І більш того, ціни, за якими вони закуповують ліки для України, вони справді суттєво дешевше, ніж це було раніше.

Весь наш корупційний клас, більшість політичної еліти, яка проіснували за роки незалежності, вона з такою ж ненавистю ставиться до Супрун, тому що вона для них абсолютно чужа.

Що за міністр охорони здоров'я, який з рюкзачком у громадському транспорті їде на роботу? А для неї це нормально. Тому вони ставляться до неї з неприхованою ненавистю. Саме через це, але мова не йде про про підтримку президента і уряду, дуже важко провести через парламент ухвалення її посади міністра — вона вже другий рік поспіль виконує обов'язки, що справді не дуже правильно. Хоча у нас така практика була і не раз і в попередні часи, і якось з цим справлялися.

І при Януковичі, і при прем'єрстві Тимошенко були ситуації, коли вона вичавлювала міністрів, наприклад, міністра оборони Єханурова вона вичавила на початку зими 2009 року, і потім рік у нас виконувала обов'язки людина, яка була заступником міністра і не було міністра як такого.

Тут потрібно розуміти, що по-гарному потрібно і прем'єр-міністру, і президенту зробити все для того, щоб довести, що у нас влада, навіть попри вибори, залишається концентрованою і вона може досягнути певного успіху, просто домогтись її призначення у парламенті. Якщо це буде, то тоді всі ці ігри аля Мосійчук самі собою припинять існування. Хоча знов-таки ненависть по відношенню до неї не пропаде, це зрозуміло.

В цьому плані вона для них вкрай складна. Наразі йде поетапна реформа, коли кошти йдуть за пацієнтом. Якщо послуга надана, то тоді медичному закладу, яке надало цю послугу, причому це може бути як державне комунальне, так і приватне, йому централізовано з медичного створеного фонду направлять кошти. І це система, яка справді буде значно краще працювати. Починається процес сільської медицини – тобто системні реформи, і вони за декілька років справді змінять систему.

Переконаний, що ми не обійдемося в подальшому без елемента медичного страхування. Причому воно потрібне у двох аспектах. По-перше, бюджетних коштів справді буде не вистачати, але поки медична система не навчилася ефективно використовувати ті кошти, які є, то до того часу збирати з людей, причому за обов'язковим принципом, медичне страхування, чи з підприємств, немає значення з кого — вибачте, спочатку навчіться ефективно використовувати ті кошти, які є. А запуск максимально ефективного використання коштів потягне за собою появу певною мірою довіри людей.

Тому якщо ви хочете мати гарантію, що коли вам буде потрібно зробити операцію, то вам її зроблять, але тоді потрібно буде за це заплатити додатково страховку, можливо, у фіксованому варіанті: людина і роботодавець. І переконаний, що людина повинна у цьому брати участь, в тому числі щоб там був стимул для ведення здорового способу життя. Якщо людина не звертається за допомогою протягом року, йому частково це можуть компенсувати, наприклад, на санаторне лікування, тобто щоб він відчував, що здоровий спосіб життя — це стимул для людини.

І щоб ще потім щось від цього виграти, тобто гроші, які у нього будуть в межах медичного страхування, вони будуть використані на його користь. Він може на ті гроші купити себе абонемент у спортзал, тобто на якісь заходи, які пов'язані з додатковим оздоровленням.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Парламент Греції не зміг оголосити вотум недовіри уряду Сьогодні, 29 березня

Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні Сьогодні, 29 березня

Прем’єр Бельгії: Деякі євродепутати поширювали роспропаганду за гроші Сьогодні, 29 березня

1 млн снарядів навесні, новий пакет зброї з Німеччини, переговори з урядом Польщі: новини дня Сьогодні, 29 березня

Прем’єр: Україна домовилася з ЄС про пріоритетний скринінг законодавства у сфері агрополітики Сьогодні, 29 березня

Рада Україна-НАТО зібралась у Брюсселі через останні удари РФ по інфраструктурі Сьогодні, 29 березня

Зеленський розповів про розмову зі спікером Палати представників США Джонсоном Сьогодні, 29 березня

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Вчора, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Вчора, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Вчора, 28 березня