Ср, 06 лютого 2019

«Ми доходимо до певного абсурду»: політолог пояснив, що не так з відстороненням Супрун

Діяльність української судової системи останнім часом виглядає дуже дивно для звичайних громадян, які не розбираються в тонкощах юридичних норм і...

Діяльність української судової системи останнім часом виглядає дуже дивно для звичайних громадян, які не розбираються в тонкощах юридичних норм і законів. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів політолог, голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Коментуючи вчорашнє рішення суду щодо відсторонення в. о. міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун від виконання своїх обов'язків, наш співрозмовник зазначає наступне: «Питання насправді не просте, бо стосовно відставки рішення за прем'єр-міністром, тому що Супрун виконує обов'язки міністра, і тому це він буде вирішувати.

Але Гройсман вже висловився щодо її підтримки, як, до речі, і президент, і глава парламенту».

«В цій ситуації, мені здається, ми доходимо до певного абсурду, коли суди відстороняють міністрів, тобто можуть впливати на Кабінет міністрів. Це є, м'яко кажучи, не зовсім правильним, бо влада поділена на виконавчу, законодавчу і судову, і якраз головна мотивація цього - щоб вони одна одну контролювали, але не вмішувалися і не впливали на діяльність трьох гілок влади», - додає політолог.

За словами експерта, діяльність української судової системи останнім часом виглядає дуже дивною для звичайних громадян, які не розбираються в тонкощах юридичних норм і законів.

«Наскільки я розумію, треба 10 днів, щоб рішення вступило в силу, має бути апеляція. Але насправді всі ці моменти, які пов'язані з громадянством чи іншими питаннями, тобто формальна причина для того, щоб відсторонювати від влади, не зовсім правильні, бо це все-таки питання, пов'язане з Конституцією, яка визначає громадянство, і має бути рішення Конституційного суду, а не звичайного», - каже аналітик.

«Я думаю, що політикам, і в першу чергу владі, треба виходити на рішення реформи і побудови такої судової системи, щоб вона мала підтримку не тільки більше 50%, а щоб наближалося до 70-80%, бо це, як на мене, є одним з головних фундаментів для того, щоб держава функціонувала.

Адже довіра громадян до головних інституцій держави має дуже важливу роль. І судова потребує дуже серйозних дій і рішень, щоб почати повертати довіру саме громадян до їх рішень», - додає Віталій Бала.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Туск назвав дату перестановок в уряді у зв'язку з європейськими виборами Сьогодні, 26 квітня

У Польщі кажуть, що готові допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку Вчора, 25 квітня

Глава МЗС Польщі: Росія бреше про польські плани анексувати частину України Вчора, 25 квітня

Євродепутати просять владу Австрії вплинути на Raiffeisen щодо його бізнесу в Росії Вчора, 25 квітня

Макрон захищає свою позицію про створення "стратегічної двозначності" для Росії Вчора, 25 квітня

Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку Вчора, 25 квітня

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня 24 квітня