Сб, 02 лютого 2019

США пообіцяли Угорщині тиснути на Київ щодо мови меншин - диплистування

Позиція США щодо суперечки між Угорщиною і Україною щодо положень українського закону про освіту, що стосуються мови меншин, змістилася в бік підтримки Будапешта.

Позиція США щодо суперечки між Угорщиною і Україною щодо положень українського закону про освіту, що стосуються мови меншин, змістилася в бік підтримки Будапешта.

Про це пише проект ліберальних угорських журналістів Direkt36 з посиланням на дипломатичну телеграму, надіслану у Будапешт послом Угорщини у Вашингтоні Ласло Сабо.

Телеграма містить подробиці бесіди між заступником міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Левенте Мадяром та помічником держсекретаря США у справах Європи і Євразії Вессом Мітчеллом, яка відбулася 18 грудня у Вашингтоні.

"У випадку України, американська сторона тепер погоджується з позицією Угорщини щодо націоналістичного ставлення України та небезпечного прецеденту, який може створити її закон про освіту", - зазначає документ.

Мітчелл нібито визнав, що "заперечення Угорщини щодо закону про освіту України стосовно меншин є законними, і США постійно піднімають це перед українською стороною".

"Мітчелл сказав, що він сподівається, що український уряд незабаром поступиться. Високопосадовець угорського Міністерства закордонних справ і торгівлі також сказав Директору, що останнім часом українці здавалися більш конструктивними в переговорах з міністром закордонних справ Петером Сійярто", - йдеться у матеріалі.

Однак дипломатія Угорщини та США дуже далека від повної згоди щодо питання України. Мітчелл поскаржився Мадяру, що угорський прем'єр Віктор Орбан говорив про Україну як про "буферну державу".

За словами Мітчелла, він вважає, що у "фундаментальному інтересі" Угорщини лежить те, щоб Україна стає частиною Заходу, і що Україна може бути прикладом того, що "невелика держава може встановити політичну незалежність від Росії".

Як відомо, Угорщина блокує зустрічі в рамках співпраці України з ЄС і НАТО через ухвалений Києвом закон про освіту, який набрав чинності 28 вересня 2017 року.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку Сьогодні, 25 квітня

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Вчора, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Вчора, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Вчора, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Вчора, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України 23 квітня