Вт, 29 січня 2019

"Укртрансгаз" пішов на мирову з фірмами з оточення Януковича

Оператор газотранспортної системи – компанія "Укртрансгаз" - планує провести розрахунки з компаніями ТОВ "Турботрейд" і ТОВ "Турболінкс".

Оператор газотранспортної системи - компанія "Укртрансгаз" - планує провести розрахунки з компаніями ТОВ "Турботрейд" і ТОВ "Турболінкс".

Відповідну санкцію "Укртрансгазу" видав його акціонер НАК "Нафтогаз України".

"Прийнято рішення врегулювати заборгованості "Укртрансгазу" перед ТОВ "Турботрейд" на умовах часткової оплати в загальному розмірі 134 млн гривень, і перед ТОВ "Турболінкс" на умовах часткової оплати в загальному розмірі 243 млн гривень", - йдеться в протоколі рішення, прийнятого на зборах акціонерів "Укртрансгазу" 10 грудня 2018 року.

З компаніями "Турботрейд" і "Турболінкс" "Укртраснгаз" вступив в партнерські відносини в 2012-2013 роках, коли підписав з ними в цілому 15 договорів на закупівлю обладнання і проведення ремонтних робіт.

Після зміни влади в квітні 2014 року Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами "Укртрансгазу" при прийнятті рішень про вступ у договірні відносини з "Турботрейд" і "Турболінкс".

Після цього обидва підрядника подали в суд позови про примусове стягнення з "Укртрансгазу" передбачених контрактами сум. Більшість з цих процесів тривають досі, але в держкомпанії вирішили піти на мирову з підрядниками.

В "Укртрансгазі" і зараз підтверджують наявність масштабних порушень при закупівлі обладнання і послуг у компаній "Турболінкс" і "Турботрейд". Але при цьому в держкомпанії звертають увагу на обставини, що змусили до часткового розрахунку з цими підрядниками.

"Зараз в судах різних інстанцій слухається 12 судових справ між "Укртрансгазом" і компаніями "Турболінкс" і "Турботрейд". Загальний розмір претензій цих компаній становить 1,737 млрд гривень, з яких 868 млн гривень - основна сума позовів, а 869 млн гривень - штрафні санкції", - йдеться у відповіді "Укртрансгазу" на запит ЕП.

"За одним з трьох контрактів Вищим госпсудом вже було прийнято остаточне рішення не на користь "Укртрансгазу". Ще по одній справі "Укртрансгазу" вдалося довести неспроможність претензій ТОВ "Турболінкс" на суму 320 млн гривень", - заявили в компанії.

Як зазначається, з метою попередження неправомірних арештів рахунків "Укртрансгаз" неодноразово звертався до Нацполіціі, Генпрокуратури, прокуратури Київської області, НАБУ і Міністерства юстиції з проханням не допустити скоєння протиправних дій приватними компаніями по відношенню до держпідприємства.

"Але при реалізації виконавчого провадження протягом 2017-2018 років була неможлива нормальна робота підприємства: на 6 місяців були повністю арештовані рахунки ключового сервісного підрозділу компанії ВРТП "Укргазенергосервіс", і на 3 місяці були арештовані рахунки апарату самого "Укртрансгазу", - заявляють в компанії.

За даними компанії, протягом минулого року з банківських рахунків "Укртрансгазу" на користь ТОВ "Турботрейд" виконавцем було примусово списано 110 млн гривень.

Компанія повідомила ЕП, що в кінці минулого року вступили в силу рішення про стягнення з "Укртрансгазу" ще близько 500 млн гривень. У той же час "Укртрансгаз" отримав лист від "Турботрейд" і "Турболінкс" з пропозицією врегулювати ситуацію шляхом укладення мирової угоди.

Ця пропозиція була розглянута і схвалена на вищезгаданому грудневому зібранні акціонерів "Укртрансгазу".

У разі підписання мирової угоди "Турболінкс" і "Турботрейд" повинні будуть відмовитися від майже 80% претензій до "Укртрансгазу" і припинити дії щодо примусового стягнення заборгованості.

За даними "Укртрансгазу", мирова угода вже підписана, але ще не затверджена в суді.

Компанії "Турболінкс" і "Турботрейд" оформлені на маловідомих жителів Донецької області. На момент підписання договорів з "Укртраснгазом", у них були відкриті банківські рахунки в донецькому "Південкомбанку", який на той момент входив до групи "Метал Юніон" одіозного бізнесмена Руслана Циплакова.

Останні кілька років підрядники обслуговуються в банку "Альянс". Він належить донецькому бізнесмену Олександру Сосісу, який є молодшим бізнес-партнером Ріната Ахметова по страховій компанії "АСКА".

Дмитро Рясний, ЕП

www.epravda.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії Сьогодні, 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол Сьогодні, 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами Сьогодні, 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку Сьогодні, 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України Сьогодні, 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу Сьогодні, 23 квітня

Союзники назвали дату нової зустрічі щодо зброї для ЗСУ у форматі "Рамштайн" Вчора, 22 квітня

Кулеба розказав міністрам ЄС, що ще є можливість запобігти гіршим сценаріям Вчора, 22 квітня

Норвегія приєднається до ініціативи з забезпечення України засобами ППО Вчора, 22 квітня

Громадяни Словаччини зібрали вже понад 3 млн євро на снаряди для України Вчора, 22 квітня