Пн, 21 січня 2019

Правозахисник розповів, де треба брати кошти на житло для переселенців

Один з найбільших коренів проблеми і наповнення бюджету, і проблеми з внутрішньо-переміщеними особами - це війна, яку влада не збирається...

Один з найбільших коренів проблеми і наповнення бюджету, і проблеми з внутрішньо-переміщеними особами - це війна, яку влада не збирається припиняти. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

Коментуючи заяву міністра соціальної політики про те, що його відомство не має фінансових можливостей будувати більше житла для переселенців, правозахисник зазначає наступне: «По-перше, люди стали внутрішньо-переміщеними особами не за своєю волею, а тому, що почалася війна. Вони стали переселенцями через обстріли і соціально-економічну ситуацію в окремих районах Донбасу.

І, звичайно, головне у вирішенні питання переселенців - це припинення війни і повернення Донбасу у склад України. Проте, очевидно, наша влада не зацікавлена в припиненні війни. Навпаки, лунають заклики, щоб продовжувати війну, взяти штурмом, що приведе до ще більших жертв і ще більшого числа переселенців. Тому відповідальність за війну і за те, що у нас є люди-переселенці, в першу чергу лежить на самій владі».

За словами правозахисника, проблему, пов’язану з житлом для переселенців, треба вирішувати за допомогою коштів з бюджету.

«Питання взагалі тут не тільки у статті витрат на житло переселенцям.

Ми бачимо, починаючи від кризи Пенсійного фонду, що у нас де-факто стала платна освіта і медицина. У нас на початку 90-х років було 52 млн людей, і бюджету у нас вистачало і на безкоштовну освіту, і на безкоштовну медицину, і будувалось житло, яке людям розподілялось шляхом черг. Можна говорити про якість всього цього, але наповнення бюджету було. Тобто, криза насправді у наповненні бюджету, а причина - це наша соціально-економічна політика, як кажуть, ринкових реформ, чи капіталістичних реформ, які призводять до того, що національний продукт, який виробляють українці, розподіляється таким способом, що йде невеликій кількості олігархів, які все більше збагачуються, а те, що має розподілятися через бюджет, зменшується. Ось у цьому головна проблема», - пояснює Чемерис.

До того ж, додає експерт, величезні кошти витрачаються на війну.

«У нас різко виросли видатки на військову сферу - 5% від ВВП, і це при тому, що стандарти НАТО передбачають 2-3% від ВВП на озброєння. А один з найбільших коренів проблеми і наповнення бюджету, і проблеми з внутрішньо-переміщеними особами - це війна, яку наша теперішня влада не збирається припиняти», - каже співрозмовник видання.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата