Ср, 16 січня 2019

Політолог: Референдум - це дуже небезпечний інструмент у політичному житті, і Британія це довела

Ми зараз спостерігаємо урядову кризу в Британії, і для України це не найкраща ситуація.

Ми зараз спостерігаємо урядову кризу в Британії, і для України це не найкраща ситуація. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів керівник Громадської організації «Українська рада з міжнародних відносин» Сергій Даниленко.

За словами нашого співрозмовника, на сьогоднішні день жодний політик та жодний оглядач не готовий сказати, як надалі буде діяти британський уряд і парламент у ситуації з провалом Brexit.

«Але те, що ми зараз спостерігаємо урядову кризу у Британії, це напевне. І для України це не краща ситуація, для України це певний цугцванг, тому що і вихід Британії з ЄС - це не на користь Україні. Водночас криза у британському уряді, в державі, яка є союзником України, також не є корисною для наших зовнішньо-політичних інтересів.

Тому в такій спосіб ситуація в Британії зачіпає і Україну», - впевнений експерт.

Коментуючи суть британської кризи, Даниленко зазначає, що основа питання лежить не стільки у світовій чи європейській політиці, скільки стосується внутрішньої британської ситуації.

«Ми навряд чи знаємо досконально деталі і те, що відбувається у британському парламенті.

Ось там може лежати цей ключ. Я думаю, що Корбін, якій є лідером опозиції лейбористів, переслідує разом з його партією інтерес до повернення до правлячої партії. І це є питання №1, яким намагається скористатися, виходячи із Brexit. Тобто ми можемо зрозуміти, що й Британія, яка для нас є дуже часто зразком парламентаризму, нині також може страждати від популізму і прагнення опозиції за будь-яку ціну, навіть шляхом загострення світової політики, досягти влади», - каже наш співрозмовник.

Також Даниленко звертає увагу на те, що в британському суспільстві, в британських медіа є розуміння того, що голосування у 2016 році за Brexit було трагічною помилкою.

«Це засвідчує небезпечність такого інструменту, як всенародне голосування і його наслідки. Можливо, це потягне перегляд британського законодавства, а мабуть й законодавства у європейських країнах, щодо прямих плебісцитів. Політологи давно зауважували на тому, що референдуми є дуже небезпечним інструментом у політичному житті, бо під впливом медіа, популістів, під впливом соціальних мереж можна викривити голосування, або можна спрямувати суспільство, яке не дуже уважно читає програми і побажання політиків, можна викривити весь суспільний поступ. Ось тут, мені здається, лежить висновок з ситуації, яка нині склалася у Британії», - резюмує аналітик.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Прем’єр Бельгії: Деякі євродепутати поширювали роспропаганду за гроші Сьогодні, 29 березня

1 млн снарядів навесні, новий пакет зброї з Німеччини, переговори з урядом Польщі: новини дня Сьогодні, 29 березня

Прем’єр: Україна домовилася з ЄС про пріоритетний скринінг законодавства у сфері агрополітики Сьогодні, 29 березня

Рада Україна-НАТО зібралась у Брюсселі через останні удари РФ по інфраструктурі Сьогодні, 29 березня

Зеленський розповів про розмову зі спікером Палати представників США Джонсоном Сьогодні, 29 березня

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Вчора, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Вчора, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Вчора, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Вчора, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Вчора, 28 березня