Вт, 04 грудня 2018

Гончар: Сильна Німеччина, на відміну від України, чомусь не може без газу з РФ

Україна, знаходячись під агресією РФ, вирішила «газове питання».

Україна, знаходячись під агресією РФ, вирішила «газове питання». Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

Коментуючи інформацію про те, що Україна вже більш ніж 1095 днів не використовує російський газ, наш співрозмовник зазначає наступне: «Як бачимо, все нормально. Ніякої пророкованої нам тривалий час росіянами катастрофи не трапилось. Тому тут тільки можна констатувати той факт, що три роки - політ нормальний.

Більш того, ми, по суті, показали добрий приклад для великого ЄС, який чомусь не бачить себе без російського газу. Україна, знаходячись під агресією РФ, вирішила це питання, а ось сильна Німеччина не бачить свого енергетичного майбутнього без російського газу. Це навіює на роздуми, що тут не все так просто».

За словами експерта, що стосується реверсу, за період останніх 2 років були відпрацьовані всі необхідні організаційні, правові та технологічні аспекти цього процесу.

«Власне кажучи, для нас як для країни, яка стала піонером в реверсному використанні ГТС, тому що саме Україна у 2009 році в умовах, по суті, російської газової агресії змогла розвернути ГТС у реверс і забезпечити країну газом попри те, що РФ повністю зупинила і постачання, і транзит через Україну.

Тому для нас з техніко-технологічної точки зору це ті речі, яким у нас стали вчитися. Правда, у Європі це не визнають, але саме наш досвід реверсування ГТС послужив тим, що потім у ЄС запровадили обов'язковість використання існуючих газопроводів в режимі прямого і реверсного функціонування», - каже аналітик.

В той же час, додає Гончар, нинішня ситуація - це не привід розслаблятися.

«Безперечно, якщо Росії вдасться ввести в експлуатацію на повну потужність «Північний потік-2» і «Турецький потік» другу нитку, то за цих обставин для нас повноцінні реверсні постачання газу будуть складною річчю, тому нам треба заздалегідь до того часу поки Газпром реалізує свій сценарій «нуль-транзит» через Україну, ми повинні збільшити власний газовидобуток і не залежати ані від російських постачань, ані від різних забаганок Заходу.

От це має бути стратегією і для нового президента, і для нового парламенту, уряду, які з'являться в Україні у 2019 році», - резюмує співрозмовник видання.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Сьогодні, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії Вчора, 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол Вчора, 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами Вчора, 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку Вчора, 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України Вчора, 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу Вчора, 23 квітня

Союзники назвали дату нової зустрічі щодо зброї для ЗСУ у форматі "Рамштайн" 22 квітня

Кулеба розказав міністрам ЄС, що ще є можливість запобігти гіршим сценаріям 22 квітня

Норвегія приєднається до ініціативи з забезпечення України засобами ППО 22 квітня