Пт, 30 листопада 2018

80% інфарктів можна попередити

Кожна друга людина в світі вмирає від серцево-судинної патології. І, на думку кардіологів, в найближчому майбутньому смертність від неї буде тільки збільшуватися. Не меншу тривогу викликає поширеність захворювань судин і серця, і зокрема інфаркту міокарда, при цьому в 25% випадків мова йде про людей працездатного віку. Кожен п'ятий пацієнт, котрий переніс інфаркт, ризикує знову зіткнутися з гострим коронарним синдромом або інсультом і померти протягом трьох наступних років. Разом з тим, за даними експертів, більше 80% випадків інфаркту можуть бути попереджені. Як же зменшити ризик?

infarkt

Інфаркт міокарда - захворювання, пов'язане з двома патологічними процесами, які відбуваються в артеріях серця - зростанням атеросклеротичної бляшки і утворенням на ній тромбу. В результаті раптового перекриття просвіту судини, кисень і поживні речовини перестають надходити до серця і його тканини відмирають. При цьому відмирання ураженої частини серцевого м'яза починається дуже швидко - вже через 20 - 40 хвилин з моменту припинення кровотоку. Саме тому інфаркт починається з гострого і сильного болю в області серця, яку ні з чим сплутати практично неможливо. Біль може віддавати під лопатку, в ліву руку, плече або щелепу. Іноді на початку нападу з'являється задишка, прискорене серцебиття, пітливість і слабкість. У найбільш важких випадках гострий інфаркт міокарда провокує розвиток кардіогенного шоку з втратою свідомості і різким падінням артеріального тиску.

Якщо біль в області серця почалася різко, гостро і не проходить протягом максимум п'яти хвилин, лікарі рекомендують випити таблетку нітрогліцерину. Приймати ліки слід сидячи або напівлежачи, щоб уникнути різкого падіння тиску. Можна прийняти валідол, який має заспокійливу, з незначним судинорозширюючим ефектом, а також розжувати таблетку аспірину. Однак найголовніше правило: не зволікати! В обов'язковому порядку слід викликати швидку допомогу. Якщо невідкладна допомога не буде надана вчасно, ймовірність того, що перший напад виявиться останнім, істотно зростає.

Електрокардіограф - головний помічник лікаря в діагностиці серцево-судинних захворювань. Зберігайте всі плівки із записом електрокардіограм, розташовані по датах їх реєстрації – остання плівка зверху, перша знизу.  Як обрати електрокардіограф для домашнього використання: https://heaco.ua/catalog/electrocardiograph/ - подивіться ціну на елекрокардіографи та їхні функціональні можливості. Багато з них дозволяють користуватися приладом самостійно або за допомогою близьких.

Разом з тим профілактика небезпечної недуги проста. Вона має передбачає відмову від шкідливих звичок, помірну фізичну активність (не менше 1 години на день), раціональне харчування, нормалізацію маси тіла, показників артеріального тиску і рівня холестерину в крові. Зрозуміло, підбір медикаментів і контроль їх ефективності безпосередньо залежать від лікарського фаху, а ось образ життя - це сфера відповідальності самого пацієнта. У харчовому раціоні повинно бути більше овочів і фруктів, рослинних масел, хліба грубого помелу, морепродуктів. Регулярне фізичне навантаження - це важлива складова як лікування, так і профілактики. Найбільш придатними видами спорту для сердечників є плавання, велосипедні прогулянки, ходьба і ранкова зарядка. Однак слід пам'ятати: перенавантаження, навпаки, здатні погіршити перебіг хвороби. Дуже важливо захистити себе від негативних емоцій і стресів, крім того, варто остерігатися вірусних респіраторних інфекцій, дотримуватися правильного режиму сну і, звичайно ж, регулярно вимірювати артеріальний тиск і відвідувати лікаря з результатами лабораторних аналізів (у тому числі рівнів холестерину і глюкози крові) і електрокардіографії.

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку Сьогодні, 25 квітня

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Вчора, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Вчора, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Вчора, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Вчора, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України 23 квітня