Ср, 28 листопада 2018

Яхно про воєнний стан: Держава діє на випередження, а не пост-фактум, як було з Кримом та Донбасом

Україна не занурюється у воєнну логіку і не планує завтра на півдні з кимось воювати, але держава діє на випередження і враховує можливі загрози.

Україна не занурюється у воєнну логіку і не планує завтра на півдні з кимось воювати, але держава діє на випередження і враховує можливі загрози. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла український політолог, директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно.

«По-перше, ми знаємо, що воєнний стан запроваджується у 10 областях. По-друге, ми знаємо, що воєнний стан запроваджується без позбавлення, принаймні, на поточний час, конституційних прав та свобод громадян.

Обмеження конституційних прав вводиться за умови наземної військової операції з РФ. Тобто все буде відкрито: військова агресія з боку РФ - і тоді дійсно прикордонні області зобов'язані в рамках військового стану реалізувати ці позиції», - пояснює аналітик.

Політолог Яхно нагадує, що воєнний стан не означає переходу у режим війни.

«У нас на сьогодні військові дії на Донбасі, і у нас є Крим анексований, але це не означає, що ми йдемо відвойовувати Донбас і Крим. Взагалі звучало, що Україна не виходить з мирного дипломатичного процесу повернення українських територій. І в цьому сенсі це не впливає на той спосіб повернення та ту логіку наших територій, яку ми ведемо і до цього часу», - каже експерт.

За словами співрозмовниці видання, держава розглядає реальні ризики, які на сьогодні є на півдні країни, пов'язані як з падінням рейтингу Путіна і погіршенням економічної ситуації в Росії, так і з реальними проблемами з водою у Криму.

«Також Росія не може на сьогодні нав'язати свої умови по Донбасу, як ми бачимо, тому не можна виключати, що з боку Росії посиляться як спецоперації і провокації, так і агресія. Ніхто не виключає ризик відкриття Росією чергового фронту у південній частині.

Тому саме з цим запроваджується воєнний стан», - каже експерт.

«Україна не занурюється у воєнну логіку і не планує завтра на півдні з кимось воювати, але держава діє на випередження, а не пост-фактум, як це у нас було в Криму і на Донбасі», - додає політолог.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Прем’єр Бельгії: Деякі євродепутати поширювали роспропаганду за гроші Сьогодні, 29 березня

1 млн снарядів навесні, новий пакет зброї з Німеччини, переговори з урядом Польщі: новини дня Сьогодні, 29 березня

Прем’єр: Україна домовилася з ЄС про пріоритетний скринінг законодавства у сфері агрополітики Сьогодні, 29 березня

Рада Україна-НАТО зібралась у Брюсселі через останні удари РФ по інфраструктурі Сьогодні, 29 березня

Зеленський розповів про розмову зі спікером Палати представників США Джонсоном Сьогодні, 29 березня

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Вчора, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Вчора, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Вчора, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Вчора, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Вчора, 28 березня