Пн, 26 листопада 2018

Воєнний стан в Україні: що це насправді означає. ІНФОГРАФІКА

В ніч з 25-го на 26-те листопада 2018 року РНБО вустами Олександра Турчинова подала пропозицію на розгляд Президентові щодо введення воєнного...

В ніч з 25-го на 26-те листопада 2018 року РНБО вустами Олександра Турчинова подала пропозицію на розгляд Президентові щодо введення воєнного стану в Україні строком на 60 діб. А Президент просив Верховну Раду розглянути питання введення воєнного стану.

Відомий український політолог Віталій Кулік опублікував на своїй сторінці в мережі «Фейсбук» інфографіку та пояснення щодо режиму воєнного стану.

«ЩО ОЗНАЧАЄ "ВОЄННИЙ СТАН"?

Стаття 8. - Під час воєнного стану у легальних власників зброю відбирати не будуть.

Стаття 10. 1.

У період воєнного стану не можуть бути припинені повноваження Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також судів, органів прокуратури України, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, та органів, підрозділи яких здійснюють контррозвідувальну діяльність.

Стаття 19. 1. проведення страйків, масових зібрань та акцій.

2. Верховна Рада України не пізніше ніж у дев’яностоденний строк з дня припинення чи скасування воєнного стану, якщо чергові або позачергові вибори до відповідних органів мали бути проведені в період, на який було введено воєнний стан, приймає рішення про призначення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих виборів.

Стаття 20. 2. В умовах воєнного стану не можуть бути обмежені права і свободи людини і громадянина, передбачені частиною другою статті 64 Конституції України.

Стаття 22. 1. Введення воєнного стану не може бути підставою для застосування тортур, жорстокого чи принижуючого людську гідність поводження або покарання.

БУДЬ-ЯКІ СПРОБИ ВИКОРИСТАТИ ВВЕДЕННЯ ВОЄННОГО СТАНУ ДЛЯ ЗАХОПЛЕННЯ ВЛАДИ ТЯГНУТЬ ЗА СОБОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗГІДНО ІЗ ЗАКОНОМ.

Стаття 24. 1. Україна відповідно до Міжнародного пакту про громадянські та політичні права у разі введення воєнного стану негайно повідомляє через Генерального секретаря ООН державам, які беруть участь у цьому пакті, про обмеження прав і свобод людини і громадянина, що є відхиленням від зобов’язань за Міжнародним пактом, та про межу цих відхилень і причини прийняття такого рішення.

2. У повідомленні зазначається також дата припинення дії відповідних відхилень від зобов’язань, передбачених Міжнародним пактом про громадянські та політичні права.

3. Про зміни межі відхилень від зобов’язань за Міжнародним пактом про громадянські та політичні права або строку дії обмежень прав і свобод та причин прийняття такого рішення Україна повідомляє Генерального секретаря ООН у порядку, визначеному частинами першою та другою цієї статті.

Стаття 27. 1. Контроль за діяльністю військового командування, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану здійснює Рада національної безпеки і оборони України».

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата