Ср, 21 листопада 2018

За засекречену конфіскацію "грошей Януковича" візьметься ЄСПЛ

Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду заяву Центру протидії корупції щодо засекречення вироку, яким було конфісковано 1,5 мільярда доларів екс-президента Віктора Януковича та його оточення

Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду заяву Центру протидії корупції щодо засекречення вироку, яким було конфісковано 1,5 мільярда доларів екс-президента Віктора Януковича та його оточення.

Про це у блозі на "Українській правді" повідомила виконавчий директор ЦПК Дар'я Каленюк.

"Ми вважаємо незаконними засекречення всього тексту вироку суду та вимагаємо ці рішення скасувати, а сам вирок оприлюднити у Єдиному реєстрі судових рішень, як того вимагає закон", - пише Каленюк.

Активісти вважають, що вирок засекретили, "щоб приховати, як вкрали ці 1,5 млрд доларів за часів Януковича і хто з нинішніх та екс-високопосадовців був співучасником цього злочину".

У ЦПК підкреслюють, що в українських судах були змушені відмовитись від позова до генпрокурора Юрій Луценка, а за позовом до прокурора Костянтина Кулика, який засекретив вирок, провадження не відкрили.

Українські судді наполягали, що ЦПК не є стороною у кримінальному провадженні.

Не погодившись із такими висновками, активісти звернулись до ЄСПЛ.

"Ми сподіваємось, що розгляд справи у Європейському суді з прав людини дозволить розкрити таємницю про те, хто з угруповання Януковича організував та здійснив крадіжку 1,5 млрд доларів, конфіскованих Луценком", - зазначає директорка ЦПК.

Водночас, як повідомляє "Судовий репортер", Національне антикорупційне бюро через засекречення вироку завело справу проти Генпрокуратури.

Провадження зареєстровано 18 вересня 2018 року за зловживання владою.

Справу порушили за ухвалою суду: поскаржилась одна з фірм, з якої стягнули кошти.

Як відомо, 28 березня Краматорський міський суд конфіскував 1,5 мільярда доларів Януковича і його оточення. При цьому, вирок суду було засекречено.

Через місяць рішення набуло чинності, бо його, за словами генпрокурора, ніхто не оскаржував в апеляційній судовій інстанції.

23 жовтня 2017 року громадська організація "Центр протидії корупції" подала позов проти генерального прокурора Юрія Луценка, Військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика, Державної судової адміністрації та ДП "Інформаційні судові системи".

ЦПК назвав обґрунтованість засекречення сумнівною, вимагав скасувати низку рішень, якими було засекречено вирок суду, та оприлюднити його в Єдиному реєстрі судових рішень.

Цим же вироком Краматорський міськсуд затвердив угоду зі слідством колишнього директора компанії "Газ Україна-2020" Аркадія Кашкіна. На думку ЦПК, прокурори уклали угоду з "відбувайлом", який не міг дати покази та свідчення, на підставі яких здійснили спецконфіскацію.

Як стало відомо "Українській правді", вивести 1,5 мільярда доларів з України екс-президенту Януковичу допомогла компанія ICU, засновницею якої була екс-голова НБУ Валерія Гонтарева.

Генпрокуратура говорила, що рішення засекретити вирок було пов'язане перш за все з інтересами слідства.

Про секретний вирок та його зміст читайте в матеріалі УП "Мильна бульбашка" чи "Конфіскація століття" генпрокурора Луценка"

Українська правда

www.epravda.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Сікорський: Краще пустити заморожені кошти РФ на зброю для України, а не її відбудову Сьогодні, 19 березня

ЗМІ: Президент Румунії затвердив майбутнє навчання українських пілотів на F-16 в країні Вчора, 18 березня

Міністри країн ЄС погодили 5 млрд євро для допомоги Україні зброєю на 2024 рік Вчора, 18 березня

Шмигаль назвав п’ять ключових секторів України як майбутнього члена ЄС Вчора, 18 березня

Кабмін затвердив план реформ, за виконання яких Україна отримає 50 млрд від ЄС Вчора, 18 березня

Шмигаль підтвердив бажання України почати переговори з ЄС у першому півріччі Вчора, 18 березня

ЗМІ: Британія радить Україні тримати оборону на сході і зосередитися на ударах по Криму 17 березня

Макрон пояснив, як він прийшов до ідеї щодо іноземних військ в Україні 17 березня

Макрон: Приїду в Україну з конкретними пропозиціями і рішеннями 17 березня

"Радіо Свобода": Угорщина знову скаржиться державам ЄС на "утиски угорців" в Україні 16 березня