Ср, 10 жовтня 2018

Політолог Горбач: Ідеальним переговірником в Мінську був би, напевно, хіба що манекен

Довкола мінських переговорів складається доволі дивна ситуація, яка є нетиповою для міжнародних відносин.

Довкола мінських переговорів складається доволі дивна ситуація, яка є нетиповою для міжнародних відносин. Йдеться про те, що в цих перемовинах з українського боку беруть участь люди без якогось формального статусу в структурах діючої української влади, хоча й уповноважені на ведення переговорів: політики, громадські діячі, колишні посадовці, навіть колишній президент України Леонід Кучма, повідомляє Володимир Горбач, політичний аналітик Інституту євроатлантичної співпраці.

Все це, на думку експерта, говорить про те, що великих сподівань на переговорний процес у Мінську насправді ніхто не покладає.

«Важливо просто підтримувати його, щоб він залишався, щоб хтось приїздив у Мінськ, брав участь у розмовах – щоб Україна просто не виходила з переговорного процесу. Що стосується виходу з нього Леоніда Кучми… Це не могло тривати вічно. Раніше ми вже були свідками виходу з переговорів Романа Безсмертного, а тепер – і Леоніда Кучми. І, чим довше триватиме цей переговорний процес, тим більше виникатиме подібних ситуацій», - зазначає аналітик.

Якщо на заміну Леоніду Кучмі прийде в мінські переговори Віктор Ющенко, то це, на думку експерта, буде, як мінімум, цікаво - і для учасників переговорів, і для спостерігачів.

«Віктор Андрійович таким чином поверне себе в публічну площину: про нього почнуть говорити, його почнуть цитувати, записувати з ним інтерв’ю і коментарі, цікавитися його думкою. Це, як на мене, було б корисно і цікаво для самого Віктора Ющенка. Але як це вплине на переговорний процес у Мінську? Звичайно, на якісь прориви сподіватися не варто.

Не було і не буде ніяких проривів. Якщо раніше їх не було, то чому б вони з’явилися зараз? Не від української сторони в даному випадку це залежить. Звісно, використовуючи наявність Ющенка за переговорним столом, і бойовики, і росіяни можуть вдаватися до різних витівок і провокацій.

Але на Ющенка вони цим жодним чином не вплинуть. Принаймні, його противник точно не завербує...», - каже Горбач.

Крім того, додає політолог, що в цих переговорах хоч щось може бути на користь Росії.

«Всю користь, яку вони могли отримати, вони отримають і будуть отримувати, бо «м’яч знаходиться на їхньому полі» – це вони не йдуть на поступки. А чи піде українська сторона на якісь поступки? Не думаю, що це залежатиме від того, хто буде представником України в цій переговорній групі.

Поки що немає офіційного підтвердження інформації про те, що замість Кучми в мінському процесі братиме участь Ющенко, тому, напевно, можливі й інші варіанти кандидатів. Так, наприклад, обговорюється кандидатура Руслана Демченка – це був би більш стриманий і бюрократичний варіант переговірника. Але він, звичайно, не брав би на себе жодних ініціатив – все узгоджувалося б із президентом Порошенком, навіть найменші маневри. В будь-якому разі, участь у цих переговорах у людини, яка задіяна в мінському процесі, забирає дуже багато часу, в тому числі особистого», - каже експерт.

«На перельоти, перебування в Мінську, безпосередньо переговори, переживання – на все це йде чимало часу.

Фактично людину таким чином змушують займатися тільки цим і нічим іншим. Саме тому, я думаю, у нас цим займаються саме відставні політики. У них, так би мовити, немає інших обов’язків перед батьківщиною .

Для росіян Ющенко буде менш зручним партнером, ніж Кучма В будь-якому разі, для росіян Ющенко буде менш зручним партнером, ніж Кучма. Все-таки до Кучми вони більше ставилися як до «своєї», радянської людини, яка потім розвернулася в український бік. А Ющенко, з точки зору росіян, завжди був ворогом Росії. Українці в баченні росіян діляться на різні типи, і Ющенко відноситься до «націоналістів».

Якщо людина свідомо і послідовно стоїть на українській позиції, то це, з точки зору росіян, «якийсь націоналіст». А якщо людина переходить з однієї позиції на іншу, наприклад, з радянської на українську, то для росіян це – «зрадник», - додає Горбач.

«Взагалі, ідеальним переговірником в мінських перемовинах був би, напевно, хіба що манекен. Це, звісно жарт. Але немає ідеального переговірника в не ідеальних переговорах.

Мінські переговори носять імітаційний характер. Тому ідеальним переговірником в імітаційних переговорах був би той, хто геніально б справлявся б з роллю імітатора. У безнадійних переговорах від персоналій переговірників фактично нічого не залежить», - резюмував політолог.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Сьогодні, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Сьогодні, 28 березня

Чехія виділить кошти на свою ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України Сьогодні, 28 березня

ЄС розблокував пільги для України, Косово йде в Раду Європи, "коаліція бронетехніки": новини дня Сьогодні, 28 березня

ЗМІ: Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила американських посадовців Вчора, 27 березня

Словенія приєднається до ініціативи Чехії із закупівлі снарядів для України Вчора, 27 березня

Естонія готова підтримати прем’єра Нідерландів на посаду генсека НАТО Вчора, 27 березня

Реєстр збитків від агресії РФ визначив дату початку роботи та пріоритетних постраждалих  Вчора, 27 березня

У Польщі заявили, що близькі до угоди з Україною щодо агропродукції Вчора, 27 березня

Глава МЗС Швеції: НАТО має створити більше стратегічних труднощів для Росії Вчора, 27 березня