Пт, 05 жовтня 2018

Мирошниченко розповів, кого вже зараз можна звільняти за зневагу до української мови

В публічній сфері люди, які мають відношення до торгівлі або культурних заходів, мають використовувати державну мову, таким чином її...

В публічній сфері люди, які мають відношення до торгівлі або культурних заходів, мають використовувати державну мову, таким чином її популяризуючи. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український спортивний журналіст та політик, телеведучий, народний депутат України VII скликання Ігор Мирошниченко.

Коментуючи інформацію про те, що Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", згідно з яким передбачена кримінальна відповідальність за публічну зневагу чи приниження державної мови, наш співрозмовник зазначає наступне: «Я впевнений, що як і будь-яка нормальна держава в світі, яка захищає свою державну мову, Україна має так само робити. Але для того, щоб будь-який закон був ефективним, має бути невідворотність покарання.

От зараз ми сталі свідками того, наскільки беззубим є закон про посилення відповідальності про порушення Правил дорожнього руху і паркування. Закон вступив в силу, до нього готувалися півроку, але автомобілі як паркувалися поза правилами, так і паркуються. А заходи, які мали бути вжиті для того, щоб створити єдину базу цих автомобілів, щоб запустити комунальних інспекторів, так і не зробили нічого. Тому закон про мову особисто я сприймаю зі скромним оптимізмом».

«З одного боку, я вважаю, що будь-які законодавчі кроки, які посилюють, з одного боку, відповідальність за невживання державної мови в публічній площині, і особливо це стосується держчиновників, це добре. З іншого боку, я боюся, що ці закони знов не будуть працювати», - додає експерт.

Для того, щоб закони працювали, продовжує політик, влада має бути щирою в своїх намірах.

«Бо коли президент з усіх бордів декларує, що він турбується про українську мову, то ми аналізуємо, чим займається президент у себе вдома. А дома він спілкується російською. Тому власним прикладом він не надихає українців культивувати українську мову, а, очевидно, говорить про мову з міркувань кон'юнктури», - вважає співрозмовник видання.

За словами Мирошниченка, на сьогодні ми можемо починати позбавляти деяких народних депутатів мандатів, бо вони порушують закон про мову, якій існував ще до цього, не використовуючи українську мову у парламенті, в публічній діяльності.

«Можемо звільнити міністра Авакова, якій не вивчив української мови. І багатьох інших чиновників, які декларують свою любов до країни, але в той же час вважають, що Україну можна любити без української мови.

Не можу собі уявити, щоб хтось любив Німеччину без німецької, або Росію без російської мови», - додає експерт.

«Нормальна практика у всіх країнах світу: для того, щоб отримати громадянство, треба скласти іспит на знання державної мови. В Україні повинна бути така ж практика.

Ті люди, які мають громадянство, вони не повинні складати іспит, вони можуть в побуті говорити зі своїми друзями, знайомими мовою, якою завгодно, але в публічній сфері люди, які мають відношення до торгівлі, культурних заходів, мають використовувати державну мову, таким чином її популяризуючи і роблячи невідворотнім вивчення цієї мови для всіх, хто себе пов'язує з цією країною», - резюмував політик.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Сьогодні, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії Вчора, 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол Вчора, 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами Вчора, 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку Вчора, 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України Вчора, 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу Вчора, 23 квітня

Союзники назвали дату нової зустрічі щодо зброї для ЗСУ у форматі "Рамштайн" 22 квітня

Кулеба розказав міністрам ЄС, що ще є можливість запобігти гіршим сценаріям 22 квітня

Норвегія приєднається до ініціативи з забезпечення України засобами ППО 22 квітня