Чт, 20 вересня 2018

Технології виробництва. Розбираємося що таке перистальтичні насоси

Перистальтичні насоси, цікаві нестандартною конструкцією і принципом роботи, виділяються на тлі інших гідравлічних машин.

Особливість конструкції перистальтичного насоса така, що рідина, проходячи через нього, контактує тільки з внутрішньою поверхнею трубки. Цим досягається високий ступінь герметичності, завдяки чому перистальтичні насоси здатні перекачувати навіть отруйні або агресивні речовини.

peristnasos

На відміну від своїх поршневих та відцентрових родичів, в перистальтичних насосах перекачувана речовина не піддається впливу високого тиску, не розвиває великої швидкості і не зазнає різких змін напрямку свого руху. Це дозволяє перистальтичним насосам транспортувати речовини, що містять компоненти, які чутливі до руйнацій. Крім цього, перистальтичний насос без труднощів здатний перекачувати гази, а також в'язкі рідини. При цьому під час роботи практично не виникає пульсацій потоку, що дає можливість досить точного дозування.

Існує два основні різновиди перистальтичних насосів – трубкові та шлангові. Основна їх відмінність полягає в використанні різних еластичних елементів – трубки або шланга.

konstrukciya_peristalticheskogo_nasosa

Фото: https://atn.ua

Трубки для перистальтичних насосів, як правило, виготовляють з полімерних матеріалів, завдяки чому вони здатні поєднувати в собі високу герметичність, міцність і еластичність. Остання властивість вкрай необхідна для коректної роботи агрегату. Важливим також є можливість підбору складу полімеру таким чином, щоб матеріал трубки був хімічно пасивним по відношенню до рідини, що транспортується, що дозволяє застосовувати перистальтичні насоси в харчовій промисловості.

У свою чергу шлангові моделі зазвичай використовуються для переміщення великих обсягів жорстких рідин, що містять тверді компоненти. Основний матеріал для таких агрегатів – це гума. Шланги можуть додатково зміцнюватись армованими вставками. Це дозволяє застосовувати їх для перекачування різного роду шламів або продуктів процесу кристалізації.

Можливість перистальтичних насосів перекачувати в'язкі речовини, не пошкоджуючи їньої структури, зробило  їх вкрай популярними в харчовому виробництві. За допомогою перистальтичних насосів перекачують різні карамелі, джеми, тісто, згущені концентрати і пасти.

У хімічній промисловості перистальтичними насосами перекачують розчини крейди, відводять стоки і транспортують кислотні та лужні середовища. Пристальтичні насоси застосовують навіть в атомних електростанціях, де вони перекачують рідкі радіоактивні відходи.

Великого поширення дані насоси отримали в медицині. Такі насоси незамінні в трансплантології та під час хірургічних операцій. У свою чергу для лабораторних потреб існують компактні моделі з малою продуктивністю і можливістю надточного дозування.

Для потреб будівництва використовуються моделі насосів з великою продуктивністю, за допомогою яких відкачують забруднену воду, а також забезпечують подачу будівельних сумішей, клеїв і фарб.

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Прем’єр: Україна домовилася з ЄС про пріоритетний скринінг законодавства у сфері агрополітики Сьогодні, 29 березня

Рада Україна-НАТО зібралась у Брюсселі через останні удари РФ по інфраструктурі Сьогодні, 29 березня

Зеленський розповів про розмову зі спікером Палати представників США Джонсоном Сьогодні, 29 березня

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Вчора, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Вчора, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Вчора, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Вчора, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Вчора, 28 березня

Чехія виділить кошти на свою ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України Вчора, 28 березня

ЄС розблокував пільги для України, Косово йде в Раду Європи, "коаліція бронетехніки": новини дня Вчора, 28 березня