Вт, 18 вересня 2018

ЄСПЛ за терміновою процедурою заборонив ГПУ доступ до геоданих журналістки Седлецкої

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) погодився застосувати виключну процедуру про "невідкладні тимчасові заходи", заборонивши українській владі будь-який доступ до даних мобільного оператора щодо телефону журналістки-розслідувачки "Радіо Свобода" Наталі Седлецької.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) погодився застосувати виключну процедуру про "невідкладні тимчасові заходи", заборонивши українській владі будь-який доступ до даних мобільного оператора щодо телефону журналістки-розслідувачки "Радіо Свобода" Наталі Седлецької.

Про це йдеться у повідомленні Суду, копію якого публікує "Радіо Свобода".

Рішення про заборону було ухвалене у вівторок, 18 вересня. ЄСПЛ застосував так зване "правило 39", яке дає Суду право вимагати від уряду України припинити дії, які погіршують становище позивача і ведуть до подальшого порушення його (її) прав.

У рішенні, переданому в агентові уряду України, суд доручив "забезпечити утримання органів влади від доступу до будь-яких даних, наведених в ухвалі слідчого судді Печерського суду від 27 серпня 2018 року".

Заборона на доступ до даних з телефону журналістки діє протягом місяця - до 18 жовтня 2018 року. Цей час дається захисту Наталки Седлецької для підготовки та направлення повної скарги до ЄСПЛ, яку суд розглядатиме "в пріоритетному порядку", йдеться у документі.

Як повідомлялося, 4 вересня "Радіо Свобода" висловило обурення ухвалою суду, який дав Генеральній прокуратурі доступ до інформації мобільного оператора щодо розмов, СМС та геолокації журналістки та головного редактора програми розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької за період тривалістю в 17 місяців.

У ГПУ запевнили, що жодним чином не втручатимуться у професійну діяльність та особисте життя Седлецької, не будуть знімати надлишкову інформацію, і зазначили що журналістка виступає в якості можливого свідка.

Однак пояснення України не переконали Захід - згодом в ЄС заявили про порушення свободи слова через конфлікт ГПУ з журналісткою Седлецькою.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Президент Чехії: Ініціатива з пошуку снарядів для України набирає обертів Сьогодні, 16 квітня

Зеленський про брак західної підтримки: Трипільську ТЕС знищили, бо у нас залишилось 0 ракет Сьогодні, 16 квітня

Голова МЗС Норвегії анонсував підписання безпекової угоди з Україною Сьогодні, 16 квітня

Прем’єр Чехії: Ми вже законтрактували 180 тисяч снарядів для України Сьогодні, 16 квітня

Уряд Нідерландів обіцяє додаткові 4,4 млрд євро допомоги Україні у 2024-2026 роках Сьогодні, 16 квітня

Дуда: Треба зробити все можливе, щоб Україна повернула території Вчора, 15 квітня

У Грузії починають розгляд "російського закону" про "іноагентів", під парламентом – протест Вчора, 15 квітня

Шольц розпочав візит у Китай: говоритиме про війну РФ проти України та економіку Вчора, 15 квітня

Байден скликає зустріч G7 через атаку Ірану на Ізраїль 14 квітня

Зеленський звільнив заступника Єрмака, який працюватиме в МЗС 13 квітня