Пт, 14 вересня 2018

МЗС: успішна апеляція у справі Януковича дає шанс на розгляд по суті питання тиску з боку РФ

Успішна апеляція України у справі 3 мільярдів боргу Януковича в лондонському суді дає шанс на розгляд по суті питання тиску на Україну з боку Росії в англійському суді.

Успішна апеляція України у справі 3 мільярдів боргу Януковича в лондонському суді дає шанс на розгляд по суті питання тиску на Україну з боку Росії в англійському суді.

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль на своїй сторінці у Facebook.

14 вересня стало відомо, що Апеляційний суд Англії задовольнив апеляційну скаргу України на вердикт Високого суду Лондона у справі про борг Києва перед Москвою в розмірі $3 мільярда.

"На думку трьох шанованих суддів питання тиску Росії на Україну у 2013 і наступних роках мають бути ретельно вивчені англійським судом перш, ніж вирішувати питання виплати боргу. Особливо хочу звернути увагу на параграфи 165-167 рішення, які пояснюють логіку того, як Україна використовує угоди з Росією для захисту своїх інтересів", - написала Зеркаль.

У параграфі 165 судді говорять, що "застосування сили однією державою проти іншої, а також погроза застосувати силу однією державою проти іншої є порушенням загальної норми міжнародного права, яка має статус ius cogens (за умови якщо не йдеться про питання самооборони, і нічого подібного немає в даному випадку). Ця норма знайшла своє відображення в статті 2(4) Статуту ООН.

У параграфі 166 судді нагадують, що на додаток до заявленого порушення ius cogens, Україна посилається також на порушення низки домовленостей і угод, у тому числі Договір про дружбу, співробітництво і партнерство 1997 року.

І в параграфі 167 судді надають своє судження щодо згаданих угод. На думку суддів бажано аби порушення угод стало предметом ретельного вивчення у судовому провадженні, що дає переваги повноцінної оцінки фактів, як об‘єктивних аспектів захисту позиції щодо тиску, так і фактичних обставин, які дозволяють оцінити повною мірою контекст усього ланцюга погроз з боку Росії.

За словами Зеркаль, далі суд дійшов висновку, що позицію України слід підтримати, бо Україна активно шукає судову інстанцію де можна розглянути справу щодо тиску та агресії Росії.

Зокрема, судді відзначили, що Україна підтвердила свою готовність розглянути питання тиску з боку Росії в Міжнародному Суді ООН, натомість Росія проігнорувала це звернення суддів.

"Отже на нашою перевагою стала готовність повною мірою дотримуватись і використовувати міжнародне право і правосуддя. Якби ми розірвали двосторонні договори с Росією, на які посилаємося, судді могли би сказати, що ми лише удавано говоримо про тиск і пошук справедливого суду, бо ліквідовуємо правові підстави, які дозволяють нам обґрунтовувати свою позицію", - зазначила Зеркаль.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Конгрес США хоче дозволити конфіскацію активів РФ та змусити Байдена розширити санкції – посол Вчора, 18 квітня

Партія проукраїнського прем’єра виграла вибори у Хорватії, дещо втративши позиції Вчора, 18 квітня

Глава Міноборони Німеччини: Україна все ще може перемогти у війні проти РФ Вчора, 18 квітня

Саміт ЄС підтримав термінову доставку засобів ППО в Україну Вчора, 18 квітня

Новий проєкт допомоги США, Берлін шукає ППО Україні, війська РФ йдуть з Карабаху: новини дня Вчора, 18 квітня

Байден підтримав пропозицію Джонсона щодо фінансування України Вчора, 18 квітня

Зеленський – лідерам ЄС: Наше небо і небо сусідів заслуговує на однакову безпеку Вчора, 18 квітня

Столтенберг закликає членів НАТО давати зброю Україні замість витрачати 2% ВВП на оборону 17 квітня

Столтенберг анонсував засідання Ради Україна-НАТО 19 квітня 17 квітня

Столтенберг підтверджує: у НАТО достатньо систем ППО, аби передати частину Україні 17 квітня