Пт, 14 вересня 2018

Варшава обурена "не дуже дружнім" кроком Берліна щодо висланої з ЄС українки

Козловська заявила, що її депортація з ЄС - це особиста помста Маріуша Камінського, колишнього глави Центрального антикорупційного бюро, її чоловіку Бартошу Крамеку, голові ради фонду "Відкритий діалог".

Польща вважає безпідставним рішення Німеччини видати візу українській активістці, яку 14 серпня Варшава депортувала і заборонила в’їзд до Шенгену.

Про це заявив глава Кабінету президента Польщі Кшиштоф Щерський, пише "Польське радіо".

Президент Польщі Анджей Дуда провів з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром розмову у зв’язку зі слуханнями у Бундестазі на тему порушення законності у Польщі та Угорщині. Дуда, зокрема, згадав про участь у дискусії віце-президента польського фонду "Відкритий діалог" Людмили Козловської.

Дуда сказав президенту Німеччини, що подібні заходи не сприяють розвитку добрих польсько-німецьких відносин та довірі між країнами.

"Зведення наклепів у парламенті іншої держави на польську владу за те, що вона реалізує виборчу програму, що отримала демократичну легітимізацію з боку суспільства, на погляд президента, суперечить європейським цінностям. Президент Німеччини пообіцяв поцікавитися цим питанням", - сказав Щерський.

Козловська каже: депортація - це особиста помста Маріуша Камінського, колишнього глави Центрального антикорупційного бюро, її чоловіку Бартошу Крамеку, голові ради фонду "Відкритий діалог".

Крамек відомий акціями протесту перед Сеймом і судами активіст, який бореться за громадянські права. У липні минулого року він опублікував на своїй сторінці у Facebook маніфест із закликом "скинути уряд" правлячої партії "Право і справедливість (PiS). Відтоді фонд перебуває у стані перманентного конфлікту з урядом.

Департамент контррозвідки Агентства внутрішньої безпеки Польщі пояснював, що депортація обумовлена "істотними сумнівами" щодо фінансування фонду "Відкритий діалог". Польські журналісти пишуть, що фундація "Відкритий діалог" спонсорується і керується громадянами РФ.

Йдеться про те, що Козловська сама родом зі Севастополя і отримала російське громадянство після анексії Криму Москвою. Серед спонсорів та частини керівників фундації нібито також є особи, які мають російські паспорти, регулярно відвідують Москву, зустрічаються з російськими високопосадовцями і навіть є власниками бізнесу в окупованому Криму. Головним спонсором фундації "Відкритий діалог" виявився брат Людмили Козловської - Петро Козловський, зазначив польський журналіст-розслідувач Ярослав Якімчик.

Козловську запросили німецькі парламентарі взяти участь у слуханні в Бундестазі під назвою "Права людини в небезпеці - ліквідація законності в Польщі та Угорщині". Вона прибула до Берліна, отримавши національну візу через "національний інтерес Німеччини".

Віце-міністр закордонних справ Анджей Папєж зустрівся у четвер з послом Німеччини Рольфом Нікелем у зв’язку із видачею його країною Козловській короткотермінової візи.

"Зібраний матеріал не залишає сумнівів щодо непрозорості джерел, з яких фінансується фонд "Відкритий діалог". Польські спецслужби отримали також важливу інформацію від партнерських служб", - пояснили в МЗС Польщі.

Польща надішле спецслужбам усіх країн Шенгенської зони та поліції "детальну інформацію", на підставі якої було прийняте рішення про внесення Козловської до SIS.

"Німеччина - це демократична держава, вона може запрошувати різних людей, звісно, вона має на це право, але, напевно, ми сприймаємо цей крок як не дуже дружній щодо наших дій", - заявив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Глава МЗС Польщі: Росія бреше про польські плани анексувати частину України Сьогодні, 25 квітня

Євродепутати просять владу Австрії вплинути на Raiffeisen щодо його бізнесу в Росії Сьогодні, 25 квітня

Макрон захищає свою позицію про створення "стратегічної двозначності" для Росії Сьогодні, 25 квітня

Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку Сьогодні, 25 квітня

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Вчора, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Вчора, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Вчора, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Вчора, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол 23 квітня