Пн, 20 серпня 2018

Молдова не буде укладати новий договір з "Газпромом"

Влада Молдови має намір відмовитися переукладати угоду з російською держкомпанією "Газпром" на постачання газу в республіку.

Влада Молдови має намір відмовитися переукладати угоду з російською держкомпанією "Газпром" на постачання газу в республіку.

Про це заявив міністр економіки та інфраструктури Молдови Кирило Габурич, передає YAM.

За словами міністра, угода діятиме до кінця 2019 року і уряд Павлa Філіпa не буде вести переговори про підписання нового договору про постачання природного газу, до тих пір, поки не завершиться будівництво газопроводу Кишинів-Унгени.

"Доки не буде здано в експлуатацію газопровід Кишинів-Унгени, уряд Молдови не проводитиме переговорів про укладання нового контракту на поставку природного газу з російським концерном "Газпром". Ми дуже хочемо, щоб у нас якомога швидше був доступний альтернативний газ. Тоді з'явиться конкуренція, і всі будуть боротися за нас як за клієнта. і ті, й інші пропонуватимуть нам кращі ціни. Ті, хто продають, знають, що потрібно робити для того, щоб клієнт купував саме у тебе. І тоді у нас будуть розв'язані руки, і ми знатимемо, як проводити подальші переговори, щоб отримати найвигідніші умови", - сказав Габурич, цитує "Інтерфакс-Україна".

Зараз Молдова купує газ у "Газпрому" за договором 2008 року. Щорічно договір продовжується, його положення залишаються в силі. Згідно з умовами, ціна розраховується щокварталу, залежно від ціни нафти на світових ринках. Нинішня угода на поставку до Молдови газу діє до 31 грудня 2019 року.

Будівництво газопроводу Унгени-Кишинів заплановано розпочати до кінця серпня і завершити протягом 10 місяців. Будівництво газопроводу надасть можливість завершити проект зв'язки газотранспортних систем Молдови та Румунії, на першому етапі якого був побудований газопровід Ясси-Унгени.

Газопровід Унгени-Кишинів будуватиме компанія Eurotransgaz, заснована румунською компанією Transgaz, переможець конкурсу з приватизації молдовського держпідприємства Vestmoldtransgaz. ТОВ Eurotransgaz підтвердило свій намір побудувати газопровід і інвестувати до 93 млн євро. Протяжність газопроводу Унгени-Кишинів становитиме близько 120 км, ним можна буде імпортувати 1,5 млрд куб. м газу, що повністю покриває потреби в паливі Молдови без Придністров'я.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Вчора, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Вчора, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Вчора, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Вчора, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу 23 квітня