Вт, 31 липня 2018

Козій: «Щоб наше телятко того вовка з'їло, нам потрібно стати членом НАТО»

Ексклюзивне інтерв’ю з військовим експертом

Про те, які перспективи взаємовідносин України і НАТО, чи реальним є розміщення військових баз Альянсу на нашій території, та чи потрібна Україна НАТО, в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів військовий експерт Інституту Євро-Атлантичної співробітництва Ігор Козій.

Новини України – From-UA: - Ігорю Савичу, добрий день! Так склалося, що після зустрічі Путіна і Трампа українське керівництво образилось на президента США. Така реакція – як вона позначиться на співпраці України з НАТО?

Ігор Козій: - Я не зовсім згоден з цим, тому що я почув дещо інше від президента України Петра Порошенка. Зміст його слів потрібно трактувати дещо по-іншому: українське питання підіймалося, але воно не виносилось на публічність, і жодних порушень попередніх домовленостей між Україною і США фактично не було виявлено.

Мені важко сказати, наскільки ті слова відповідають реаліям, адже тут потрібно безпосередньо бути присутнім в розмові між Путіним і Трампом, але можу сказати, що США достатньо розумні для того, щоб це питання не ставити під сумнів і в розрізі того, що українські інтереси будуть тим чи іншим чином фактично зраджені. Я не хотів би навіть допускати цієї думки.

Не забувайте, що вже одна помилка свого часу була зроблена, коли лунали зауваження по відношенню обрання представника Республіканської партії, все ставилось саме на користь представника Демократичної партії.

Тому тут, на мій погляд, треба бути поміркованими і не наступати на ті ж граблі другий раз.

Новини України – From-UA: - Чим може бути корисний Україні НАТО у ситуації, яка склалася сьогодні у нас? Ігор Козій: - Це дуже просто. Не слід забувати, що Україна — це держава, яка не має ядерної зброї.

Альянс, тобто всі 29, а в майбутньому 30 країн, вони сьогодні фактично прикриті ядерною зброєю, тобто мають ту ядерну “парасольку”, яку буде застосовано в разі необхідності проти агресора, який буде пробувати здійснювати свої дії проти однієї з країн-членів НАТО. Тому Україні важливо утримати цю “парасольку”, а в перспективі може бути і ситуація, що Україна вирішить її придбати, щоб власним коштом і власними можливостями виробляти таку зброю. Поки що для нас це занадто дорого, особливо в процесі випробувань.

Україна може вчинити, як Туреччина: чітко заявити про ту кількість бомб, які ми можемо придбати, чи ракет, чи інших речей, якщо Україна вступить в НАТО і якщо Україна буде дійсно вважати це за необхідне. Це одна, на мій погляд, з основних речей.

Друга — не забувайте, що сьогодні всі кричать і піарять, що ми витрачаємо на сили оборони 3% валового продукту, бо так дійсно записано в законі про оборону. Питання полягає трошки в іншому: НАТО на сьогоднішній день використовує 2% на оборону, тобто Альянс нині витрачає менше, ніж ми – значить, він вже має певну економію. Третій момент — коли Росія прагне знищити Україну, вона тим самим має справу не тільки з Україною, а й з іншими державами-членами НАТО, в тому числі такими, як Німеччина, Франція, Великобританія, Канада, США, решта європейських країн. І це треба теж враховувати. Загальна система планування, виготовлення, утримання зброї, обороноздатності і захисту територій — всі ті переваги, на мій погляд, може не побачити або сліпий, або той, хто налаштований вкрай негативно до України на користь РФ.

Новини України – From-UA: - При яких умовах НАТО може бути зацікавлений прийняти Україну до своїх рядів? Ігор Козій: - Є принципи, які вже давним-давно викладені НАТО. Вони пов'язані, в першу чергу, з демократією, верховенством права, прав і свобод людини, які перелічені повним текстом в основному договорі держав-членів НАТО з організації Північноатлантичного договору. Він є в законодавчому полі України і розміщений на сайті Верховної Ради України.

Тому ознайомитись з усіма цими принципами дуже просто. Інша справа, чи є все це у нас. Це один момент.

Інший момент пов'язаний з тим, що треба виконувати ті речі, які базуються на політичному рівні, військово-політичному рівні, в полі демократично-політичного контролю над Збройними силами – тобто тут широкий спектр механізмів, які потрібно опанувати Україні і зробити їх як частку свого національного законодавства, якщо хочете, часткою своєї національної культури, після втілення якої жодна з країн НАТО вам не буде відмовляти в прийнятті в членстві.

Тобто всі ці умови є, вони зазначені. Є перелік питань, які зазначаються в Плані дій щодо членства. Тому все, що державі на сьогоднішній день необхідно, це всього-на-всього спокійно взяти в рамках навіть не верхнього, а середнього менеджменту, і вибудувати ті моделі як кінцевий результат, зрозуміти, в якій стадії вони знаходяться зараз в Україні, і просто поступово, крок за кроком імплементувати їх.

Звичайно, щоб ця імплементація базувалась на принципах прозорості, тому що якщо її немає, то з'являється корупція, що й є основною причиною і завадою на шляху вступу України до НАТО.

Новини України – From-UA: - Чи можна розглядати перспективу розміщення військових баз НАТО в Україні? І яка це перспектива — п’яти, десяти, п’ятнадцяти років?

Ігор Козій: - Якщо повернутись трошки в історію, то ще в 1993 році пропозиції, які робились в Генеральному штабі саме з метою виживання України в умовах майбутньої агресії від Росії, і тоді пропонувалось на базі Донузлава зробити відповідну базу, або надати можливість створення відповідної бази саме задля розміщення кораблів держав-членів НАТО, які б могли туди заходили.

Була пропозиція створення на базі Севастопольського науково-дослідного центру спільного центру держав-членів НАТО і держав-членів програми “Партнерство заради миру”. Ось саме тоді відбулися політичні ігрища, які, на жаль, привели до того, що сьогодні Україна втрачає... Якщо брати перспективу, то для того, щоб наше телятко того вовка з'їло, нам потрібно, в першу чергу, стати членом НАТО, а вже потім розмовляти про те питання, яке ви піднімаєте.

Новини України – From-UA: - Є така думка, що при вступі в НАТО, Альянс буде використовувати Україну як плацдарм проти Росії.

Чи існують такі загрози?

Ігор Козій: - На мій погляд, це історія, яка пригадується для того, щоб відтермінувати можливості України зайти під серйозну потужну захисну систему, і в першу чергу, безпеку громадян України, територіальної цілісності. Те, що не було зроблено свого часу, воно теж лякалося задля того, щоб ми не вступили.

І що ми від того отримали? Втрату Криму, частки Донецької і Луганської областей, загибель людей наших. Тобто це роблять люди, які абсолютно себе не усвідомлюють, що вони кажуть.

Що стосується плацдарму для наступу на РФ — та побійтеся Бога!

Ви колись бачили ситуацію, коли Норвегія, Німеччина, інші країни європейського регіону починали агресію проти когось? Давайте ми вже не будемо лукавити і пробувати знайти в подібних речах якусь крамолу. НАТО ніколи за свою історію не виступало агресором в розумінні ООН цього слова. Тому давайте відверто казати, що сьогодні єдиний шлях України вижити і не втрачати більше людей, це фактично забезпечити виконання принципів і інших стандартів демократичного суспільства саме з метою, щоб ми могли в свій час набути членства в НАТО.

Новини України – From-UA: - Припустімо, ми стали членами НАТО — як буде реагувати на це Росія?

Ігор Козій: - А воно взагалі повинно нас цікавити? Якщо я роблю це вдома, чому я повинен прислуховуватися до точки зору сусіда? Якщо я все це роблю в рамках власного законодавства і задля того, щоб гарантувати безпеку власного народу, власної території, чому я повинен звертати на це увагу?

Ми вже маємо звикнути до того, що весь історичний час існування України, як незалежної держави в українсько-російських відносинах, Росія вставляла нам палки в колесах.

Тому давайте до цього ставитися, як на базарі бабка ставиться до докучливої мухи, коли продає мед.

Новини України – From-UA: - Ігорю Савичу, Євросоюз зараз переживає не найкращі часи. Яка ситуація з НАТО?

Ігор Козій: - На мій погляд, процеси, які відбуваються в світі, на Земній кулі, вони взаємопов'язані. Не може бути так, щоб у 2-3-15-30 країн було не дуже добре, а в структурі було гаразд.

Так не буває. Сама по собі структура має певні обмеження. Ясно, що НАТО просто сьогодні пробує правильно реагувати на ті виклики, в тому числі і економічного плану, які сьогодні виникли.

Я не вбачаю тут чогось важкого, чи скандального, чи страшного.

Від того, що у вас закінчилась картопля вдома, не треба створювати паніку і скандал, для цього достатньо піти і придбати її в магазині або позичити у сусіда, щоправда, потім прийдеться віддавати. Так і тут.

Я думаю, що наше керівництво і НАТО, скоріш за все, порозуміються один з одним, і це ми побачили на минулому саміті. Фактично воно поступово виходить на той рівень, на який, як вони сьогодні вважають в Альянсі, повинна вийти демократична держава задля захисту своїх інтересів, як окрема держава, так і спільно в союзі з іншими державами-членами НАТО.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Прем’єр Бельгії: Деякі євродепутати поширювали роспропаганду за гроші Сьогодні, 29 березня

1 млн снарядів навесні, новий пакет зброї з Німеччини, переговори з урядом Польщі: новини дня Сьогодні, 29 березня

Прем’єр: Україна домовилася з ЄС про пріоритетний скринінг законодавства у сфері агрополітики Сьогодні, 29 березня

Рада Україна-НАТО зібралась у Брюсселі через останні удари РФ по інфраструктурі Сьогодні, 29 березня

Зеленський розповів про розмову зі спікером Палати представників США Джонсоном Сьогодні, 29 березня

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Вчора, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Вчора, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Вчора, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Вчора, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Вчора, 28 березня