Пт, 27 липня 2018

Політолог Яхно: Перший крок повернення Донбасу в правове поле України здійснений

Ще настане час, коли треба буде повертати уми жителів окупованих територій в український порядок денний і в український інформаційний простір.

Ще настане час, коли треба буде повертати уми жителів окупованих територій в український порядок денний і в український інформаційний простір. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла український політолог, директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно.

Коментуючи нещодавню заяву Кабміну, щодо реінтеграції окупованої частини Донетчини в інформаційний простір України наша співрозмовниця зауважує, що будь-які спроби інфраструктурно, інформаційно поєднати Донбас окупований і неокупований, завжди наштовхуються на опір сепаратистів і бойовиків, підтримуваних РФ.

«Ми не раз бачили, що і зв'язок блокується, і підриваються будь-які спроби установити вежі для того, аби на окупованих територіях було українське мовлення. Так само неодноразово обривався сам зв'язок сполучення, який без кінця відновлювали», - додає політолог.

На думку нашої співрозмовниці, природно, що інформаційна складова є однією з найважливіших, тому що фактично інформаційна війна була супроводом гібридних дій в інших сферах.

«Ми знаємо, що там не працює жоден український канал, що неодноразово здійснювалися спроби відновлення телерадіомовлення, щоб був хоч якийсь доступ до українських ЗМІ. Але це не означає, що такі спроби треба полишити, як і напрацьовані реінтеграційні кроки, які, звичайно, будуть мати успіх вже після того, коли будуть вирішені питання де окупації», - зазначає Яхно.

«Я розділяю послідовність, тому що деокупація означає, що звідти підуть війська РФ, ця територія буде розмінована і поступово повернена в правове та інформаційне поле в тому числі», - додає експерт.

«Тому напрацьовувати ті програми треба. Вони, може, не так активно в ЗМІ обговорюються,як хотілося б, але є ряд різних проектів за участі громадських організацій, які саме спрямовані на реінтеграцію, на підтримку або на напрацювання цих гуманітарних ініціатив», - констатує політолог.

«Це добре, що такі ініціативи, програми створюються. Інша річ, що їх успіх залежить у значній мірі від тієї сторони, від бойовиків, підтримуваних РФ, наскільки вони їх блокуватимуть, або не блокуватимуть.

Але зі свого боку ми, звичайно, повинні це напрацьовувати, тому що на якомусь етапі, коли буде вирішене питання деокупації, ми перейдемо до наступного етапу, коли треба буде повертати уми жителів тих територій в український порядок денний і в український простір», - резюмувала наша співрозмовниця.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Сьогодні, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії Вчора, 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол Вчора, 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами Вчора, 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку Вчора, 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України Вчора, 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу Вчора, 23 квітня

Союзники назвали дату нової зустрічі щодо зброї для ЗСУ у форматі "Рамштайн" 22 квітня

Кулеба розказав міністрам ЄС, що ще є можливість запобігти гіршим сценаріям 22 квітня

Норвегія приєднається до ініціативи з забезпечення України засобами ППО 22 квітня