Ср, 25 липня 2018

Рада з фінстабільності: співпрацю з МВФ необхідно відновити

Рада з фінансової стабільності України, яка об'єднує Мінфін, Нацбанк та інших фінрегуляторів, наголошує на необхідності відновлення співпраці країни з Міжнародним валютним фондом.

Рада з фінансової стабільності України, яка об'єднує Мінфін, Нацбанк та інших фінрегуляторів, наголошує на необхідності відновлення співпраці країни з Міжнародним валютним фондом.

Про це йдеться в прес-релізі Ради за підсумками засідання 20 липня, передає "Інтерфакс-Україна".

"Реалізація структурних реформ, передбачених програмою співпраці з МВФ, є вкрай важливою для макрофінансової стабільності України та доступу до фінансування від МВФ та інших міжнародних партнерів", - зазначено в релізі.

Учасники Ради також погодилися з необхідністю посилення координації фіскальної та монетарної політики.

"Нацбанк підкреслив, що має намір уникати будь-яких форм фіскального домінування, в тому числі прямої або непрямої підтримки бюджетних витрат. Мінфін наголосив на необхідності інтенсифікації співпраці з НБУ в контексті координації ініціатив в сфері монетарної та фіскальної політик", - вказано в документі.

Члени Ради також підтримали необхідність подальшої реалізації реформ для забезпечення цінової і фінансової стабільності.

Члени Ради також обговорив проблему непрацюючих кредитів в державних банках і для її вирішення підтримали пропозицію Міністерства фінансів створити при Раді спеціальний незалежний комітет з врегулювання проблемної заборгованості.

Крім того, Рада розглянула і погодила запропонований Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) план дій по врегулюванню боргового навантаження на Фонд, що дозволить в майбутньому уникнути його потенційної неплатоспроможності.

Як повідомлялося, з липня 2017 року Україна перебуває в складному переговорному процесі з МВФ із газового питання: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30% до 60%, з огляду на зростання цін на міжнародних ринках, тоді як прем'єр вважає таке різке підвищення невиправданим.

За словами джерела в уряді, за цей час українська сторона запропонувала МВФ уже не менше ніж вісім варіантів зміни формули ціни на газ, які дали б змогу уникнути "непідйомного для звичайних громадян" підвищення ціни, на якому наполягає Фонд.

Позиція Фонду є досить жорсткою, оскільки уряд торік прийняв рішення про таке підвищення газових цін, що дало змогу Україні отримати транш кредиту МВФ, проте згодом в односторонньому порядку відмовився від його виконання.

Директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард 19 червня 2018 року заявила, що виконання передумови, що стосується цін на газ, є критично важливим для завершення поточного перегляду підтримуваної МВФ програми.

За її словами, дві інші передумови - внесення правки до ухваленого нещодавно закону про Вищий антикорупційний суд (ВАКС) і дотримання граничного дефіциту держбюджету.

Верховна Рада 12 липня внесла необхідні правки до законодавства про ВАКС.

www.epravda.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Сьогодні, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Сьогодні, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Сьогодні, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Сьогодні, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Сьогодні, 28 березня

Чехія виділить кошти на свою ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України Сьогодні, 28 березня

ЄС розблокував пільги для України, Косово йде в Раду Європи, "коаліція бронетехніки": новини дня Сьогодні, 28 березня

ЗМІ: Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила американських посадовців Вчора, 27 березня

Словенія приєднається до ініціативи Чехії із закупівлі снарядів для України Вчора, 27 березня

Естонія готова підтримати прем’єра Нідерландів на посаду генсека НАТО Вчора, 27 березня