Пт, 20 липня 2018

Вчені: одяг буде заряджати смартфони і стежити за здоров'ям, а сам процес пошиття довірять роботамВчені: одяг буде заряджати смартфони і стежити за здоров'ям, а сам процес пошиття довірять роботам

У США і Китаї розробляють «розумний одяг». А в Росії шити одяг хочуть за допомогою роботів.

 

 

Роботизація виробництва

Індивідуальний пошив одежды - чудовий спосіб отримати ексклюзивну річ високої якості та зекономити

Перша в світі цифрова фабрика з пошиття одягу може з'явитися в Росії в найближчі п'ять років - про це повідомили російські ЗМІ.

«Ми розраховуємо, що протягом найближчих п'яти років перше роботизовано виробництво одягу вже буде запущено. Поки цифрова фабрика - це ідея, а не реалізація. Повністю цифрові фабрики з використанням штучного інтелекту, цифрових систем проектування і виробництва, вони з'являться, я думаю, в найближчому майбутньому», - розповів президент Національної палати моди і президент Тижня моди MBFW Russia Олександр Шумський.

Він додав, що «розумна одяг» має високий попит, проте поки ця технологія розвивається повільно. Деякі вітчизняні та світові компанії вже висували схожі ідеї, однак не реалізували їх в проекти.

«Розумний одяг»

umnaya-futbolka

У США, інженери з Університету Цинциннаті спільно з базою ВПС США Райт-Паттерсон працюють над створенням одягу, який зможе заряджати гаджети. Це стане можливим завдяки унікальним механічним характеристикам вуглецевих нанотрубок. Дослідники переконані, що в майбутньому саме вуглець прийде на зміну поліестеру та інших синтетичних волокон.

- Наш замовник турбується не про ціну, а про функціональність нового матеріалу. Але як тільки ми вдосконалюємо процес створення ниток з нанотрубок, масштаби виробництва зростуть, а вартість впаде. Тоді наша розумна тканина знайде застосування не тільки в армії, але і в повсякденному житті, - упевнений один з авторів дослідження Марк Хаасе.

umnaya-futbolka-china

А от Китайські дослідники з компанії Lenovo і Південно-Східного Університету провінції Цзянсу розробили розумний одяг, який спостерігає за станом серця і попереджає про перші тривожні симптоми. Виглядає виріб як звичайна футболка, але в ній вбудовані бездротові електроди і сенсори, що стежать за ЕКГ, реєструють звуки серцебиття, тиск і дихання. Крім цього, на смартфон встановлюється спеціальний додаток, який завантажує всі дані в онлайн-сховище.

Таким чином, носії розумного одягу можуть стежити за важливими показниками і передавати їх до свого лікаря. Один із авторів розробки, доктор Лю Чен'юй зазначає, що програма здатна ставити діагноз і навіть допомогти попереджувати серйозні ураження серця.

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку Сьогодні, 25 квітня

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Вчора, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Вчора, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Вчора, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Вчора, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України 23 квітня