Пн, 16 липня 2018

Богомолець: Внаслідок медреформи розпочалося масове закриття стоматологічних поліклінік

За вимогами медичної реформи, яку впроваджує Міністерство охорони здоров’я, в Україні розпочалося масове закриття стоматологічних...

За вимогами медичної реформи, яку впроваджує Міністерство охорони здоров’я, в Україні розпочалося масове закриття стоматологічних поліклінік. Про це народний депутат та голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець повідомила на сторінці в соціальній мережі Facebook.

«Медики Львова доведені до відчаю – спроби самогубства, протести під стінами мерії, шантаж та погрози. Вже 11 місяців працівникам комунальної стоматологічної поліклініки №3 – медсестрам і санітаркам – не виплачують зарплату. І це – попри 84 судових рішення, які зобов’язують виплатити медикам заборгованість.

За цей час міська влада заборгувала лікарям понад 530 тисяч гривень. Чи є це європейськими нормами поведінки і відношення до людей?» – обурилася парламентар.

За її словами, виконувати судові рішення, судячи з усього, чиновники не планують.

«Це – покарання для медиків, які чинять опір спробам перетворити останню поліклініку в місті, яка надавала стоматологічну допомогу незаможним верствам населення, на підприємство, яке перейде на платну форму надання послуг. І допоки медики не погодяться на реорганізацію – виплачувати борги їм ніхто не буде, про це прямо заявляють чиновники мерії», – підкреслила Ольга Богомолець.

Народний депутат додала, що за вимогами нової реформи в Україні розпочалося масове закриття стоматологічних поліклінік та дитячих відділень і кабінетів у навчальних закладах.

«Медики почали протестувати проти нових ініціатив влади – на їхнє переконання, згортання стоматологічної допомоги на первинному рівні та введення платних послуг погіршить і без того вкрай складну ситуацію зі здоров’ям населення. Вже сьогодні стан зубів українців є катастрофічним навіть серед молоді – під час мобілізації 95% наших захисників мали серйозні проблеми з зубами», – зазначила голова Комітету ВР з питань охорони здоров’я.

За словами Ольги Богомолець, медиків підтримує громада – на громадських слуханнях жителями Залізничного району одностайно було ухвалено рішення зберегти комунальну стоматологічну поліклініку №3 та звернутися до депутатів Львівської міської ради з вимогою скасувати ухвалу про перетворення установи, а ініціативна група вже зібрала понад дві тисячі підписів львів’ян.

«Сьогодні у Львові відбувається брутальне приниження людей, які багато років лікували дітей, пенсіонерів, студентів, людей з обмеженими можливостями, малозабезпечених та інші незахищені категорії населення. Найлегше сьогодні – назвати їх корупціонерами, але якби у санітарок і медсестер були б чималі статки – вони б не боролися за отримання заборгованості по зарплаті за 11 місяців, а плюнули б і поїхали шукати щастя і поваги в інші країни, де їхній досвід і знання потрібні», – написала Ольга Богомолець.

Парламентар обурилася, що декларуючи європейські цінності чиновники міськради сьогодні переступили всі закони моралі та людяності, порушуючи як права медиків, так і простих людей, яким ст. 49 Конституції України гарантує безкоштовну медичну допомогу.

«Слідом за ліквідацією стоматологічних поліклінік прийде черга шкірвендиспансерів, тубдиспансерів, закладів психіатрії...

Демонтаж системи охорони здоров’я в Україні набуває масштабного й системного характеру, і відновити її після таких «реформ» буде надзвичайно важко. Кому вигідні такі сценарії? Звичайно, приватному бізнесу. Саме тому і відкладається введення загальнообов'язкового державного медичного страхування, яке враховує, зокрема, і доступність на первинній ланці стоматологічної допомоги. Але поки нашою країною керує бізнес – меркантильні інтереси завжди перемагатимуть здоровий глузд, совість та елементарну повагу до людини», – підсумувала народний депутат.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Сьогодні, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Сьогодні, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Сьогодні, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Сьогодні, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Сьогодні, 28 березня

Чехія виділить кошти на свою ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України Сьогодні, 28 березня

ЄС розблокував пільги для України, Косово йде в Раду Європи, "коаліція бронетехніки": новини дня Сьогодні, 28 березня

ЗМІ: Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила американських посадовців Вчора, 27 березня

Словенія приєднається до ініціативи Чехії із закупівлі снарядів для України Вчора, 27 березня

Естонія готова підтримати прем’єра Нідерландів на посаду генсека НАТО Вчора, 27 березня