Пн, 25 червня 2018

Ердоган оголосив про перемогу на виборах у Туреччині, сайт ЦВК не працює

Підрахунок голосів досі триває, але результати доступні лише на сайті державного інформагентства Anadolu та телеканалу ТRТ.

Чинний президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган оголосив про свою перемогу на дострокових виборах, які відбулися у неділю, хоча підрахунок голосів ще триває.

Про це він заявив під час звернення до народу по національному телебаченню.

"Згідно з неофіційними результатами, наш народ довірив мені роль президента країни, а парламентську більшість "Народному альянсу", - сказав він.

Сайт Центральної виборчої комісії не працює з моменту початку підрахунку голосів. За інформацією користувачів соцмереж, сайт недоступний як в Туреччині, так і в європейських країнах, наприклад, в Україні та Німеччині.

Підрахунок голосів досі триває, але результати доступні лише на сайті державного інформагентства Anadolu та телеканалу ТRТ.

За інформацією державних турецьких ЗМІ, пораховано 96,72% бюлетенів, і Ердоган набрав 52,65% голосів, а це означає, що другого туру президентських виборів не буде. Ердоган переміг у 64 провінціях з 81.

Його найближчий суперник лідер опозиційної Республіканської народної партії Мухаррем Індже отримав 30,75% голосів (виграв у 8 провінціях).

На третьому місці лідер прокурдської партії Селахаттін Демірташ - 8,09% голосів (переміг у 9 провінціях). Четвертою стала лідер "Хорошої партії" Мераль Акшенер - 7,42%. Ще два кандидати набрали менше одного відсотка голосів.

Щодо результатів дострокових парламентських виборів, які також відбулися у неділю, їх виграє блок, очолюваний правлячою партією Ердогана.

Однак дані наводять знов таки лише державні турецькі ЗМІ. Після підрахунку 96,48% голосів блок "Народний альянс", до якого входять "Партія справедливості та розвитку" (АК Party), очолювана Ердоганом, та Партія націоналістичного руху (МНР), мають 53,65% голосів.

Опозиційний блок "Національний альянс", до якого входять "Республіканська народна партія" (СНР), "Хороша партія" (Iyi) та "Партія щастя", отримав 34,15% голосів.

Прокурдська "Партія демократії народів" (HDP) набрала 11,26% голосів. Решта політичних сил не набирають і 1,5% голосів.

Окремий підрахунок за кожну партію свідчить про лідерство AK Party, яка отримала 42,47% голосів і 293 місця у парламенті (абсолютна більшість 300 голосів). Далі йде опозиційна CHP - 22,71% голосів і 146 місць у парламенті.

Прокурдська партія матиме 66 депутатів у парламенті, союзники Ердогана із партії МНР - 49 депутатів, "Хороша партія" - 46 депутатів.

У Туреччині один із найвищих у світі прохідних бар’єрів, для потрапляння в парламент необхідно набрати 10% голосів виборців.

Після цих виборів Туреччина переходить до президентської форми правління, що було закріплено на референдумі минулого року.

Відповідно до внесених у Конституцію змін, президент країни матиме дуже широкі повноваження - він очолюватиме уряд країни і призначатиме на посади міністрів без згоди парламенту. Також він призначатиме керівників спецслужб та армії.

Ердоган був прем'єр-міністром протягом 11 років, перш ніж стати президентом у 2014 році.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Прем’єр Бельгії: Деякі євродепутати поширювали роспропаганду за гроші Сьогодні, 29 березня

1 млн снарядів навесні, новий пакет зброї з Німеччини, переговори з урядом Польщі: новини дня Сьогодні, 29 березня

Прем’єр: Україна домовилася з ЄС про пріоритетний скринінг законодавства у сфері агрополітики Сьогодні, 29 березня

Рада Україна-НАТО зібралась у Брюсселі через останні удари РФ по інфраструктурі Сьогодні, 29 березня

Зеленський розповів про розмову зі спікером Палати представників США Джонсоном Сьогодні, 29 березня

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Вчора, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Вчора, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Вчора, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Вчора, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Вчора, 28 березня