Вт, 19 червня 2018

Якби Кучма передбачив 2014, то не підписав би Будапештський меморандум - екс-посол США

Президент України Леонід Кучма напевно не поставив би підпис під Будапештським меморандумом у його чинній редакцій, якби міг передбачити напад Росії на Україну.


Фото: www.epravda.com.ua

Президент України Леонід Кучма напевно не поставив би підпис під Будапештським меморандумом у його чинній редакцій, якби міг передбачити напад Росії на Україну.

У цьому переконаний колишній посол США в Україні (1998-2000) Стевен Пайфер, який зараз є одним з ключових американських експертів щодо України та співробітником інституту Брукінгса.

Коментуючи дискусію, яка розгорнулася щодо Будапештського меморандуму, Пайфер визнав, що президент Кучма, який поставив свій підпис на цьому документі у 1994 році, а також президент Кравчук, за якого тривала підготовка Меморандуму до підписання - навряд чи дали би на нього згоду, якби припустили порушення документу Росією.

One can also argue US & Ukraine underestimated Russia & did not anticipate Putin. I won’t dispute that. Presumably, had Kravchuk or Kuchma in 1993-94 foreseen 2014, they would not have done trilateral deal or Budapest. 9/20

- Steven Pifer (@steven_pifer) 19 червня 2018 р.

"Можна сперечатися, чи не було з боку США та України недооцінки Росії і не передбачення дій Путіна. І якби у 1993-1994 роках Кравчук та Кучма могли передбачити поді 2014 року, вони мабуть не погодилися би на підписання Будапешту", - заявив дипломат.

Він також наголосив, що Будапештський меморандум не містив жодних безпекових гарантій і "США дуже чітко дали це зрозуміти українській владі у 1994 році". Натомість, документ містив лише безпекові запевнення - обіцянку не нападати.

"Врешті решт, вони (Україна) на це погодилися, розуміючи, що їм не запропонують захист американської армії, якщо Росія порушить угоду", - додав дипломат.

www.eurointegration.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата