Вт, 19 червня 2018

Сиротюк: В сфері безпеки і оборони відбувається щось дивне

Закон про національну безпеку України навряд чи вплине на наші відносини з НАТО.

Закон про національну безпеку України навряд чи вплине на наші відносини з НАТО. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів депутат ВО "Свобода" Юрій Сиротюк.

Коментуючи ситуацію, що склалася навколо закону про національну безпеку України, наш співрозмовник зазначає наступне: «Ми рухаємось до виборів, чим ближче ми будемо йти до виборів, тим менше буде ефективних рішень ВР, тим більше буде популістських рішень. Чи здатна ця ВР ухвалити нову редакцію закону про національну безпеку — це буде каталізатором, наскільки сильними залишаються позиції Порошенка в парламенті, а отже і в країні. Тому спостерігати за цим доволі цікаво».

В той же час, на думку експерта, після прийняття закону про національну безпеку навряд чи щось суттєво зміниться.

«Цей законопроект писався на основі західних законопроектів, було багато радників, але, на мою думку, він суттєво звузив сферу визначення національної безпеки, тому що попередній закон передбачав набагато ширше коло загроз і сфер, чим має опікуватися національна безпека — це і економічна, і енергетична безпека тощо. А цей закон дуже широкий і розмазаний. Власне кажучи, в Україні йде питання не тільки про сам закон, а й про його використання, наскільки він буде працювати, бо у нас є десятки хороших законів, які не працюють, і десятки непотрібних законів, які діють», - каже нардеп.

Але чи буде ухвалений цей законопроект, продовжує Сиротюк, залежатиме від позиції Порошенка.

«Інше питання, чи буде діяти цей закон. От тут є певні сумніви, бо загалом у нас дуже дивне відбувається в сфері безпеки і оборони — ухвалюються політичні рішення, а не конституційні, законодавчі. Все робиться під політичний піар Порошенка.

Стільки говорили про нацбезпеку, стільки галасу було. Закон в першому читанні ухвалений давно, потім його відклали в довгу шухляду», - нагадує політик.

На думку співрозмовника видання, новий закон потрібен, але питання у тому, чи буде він працювати після ухвалення.

«Це буде каталізатором того, наскільки Порошенко залишається впливовою фігурою в парламенті, бо починаються президентські вибори, йде перегрупування основних гравців в парламенті. Відповідно, цей закон потрібний для піару Порошенка, і його ухвалення буде свідчити про те, що позиції Порошенка залишаються сильними, на нього орієнтуються діюча політична еліта, представлена у парламенті. Якщо ж закон відкладений чи не ухвалений, це буде свідчити, що позиції Порошенка послаблюються, а якщо так, то все менше його ініціатив будуть мати підтримку до президентських виборів», - додає експерт.

За словами депутата, цей закон навряд чи вплине на наші відносини з НАТО.

«Ухвалення закону про національну безпеку не стане причиною того, що Україну в найближчої перспективі приймуть у НАТО.

Ми знаємо, що є жорстка позиція деяких західноєвропейських країн НАТО щодо України, в тому числі Угорщина. По-друге, є пом'якшення позиції Німеччини і Франції щодо Росії. І взагалі, з іншого боку, є величезне незадоволення тим об'ємом політичної корупції, якій є в Україні. Країни НАТО втомились від цього, тому коли ми говоримо про цей закон, то він в першу чергу потрібен для України», - резюмував співрозмовник видання.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України Сьогодні, 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу Сьогодні, 23 квітня

Союзники назвали дату нової зустрічі щодо зброї для ЗСУ у форматі "Рамштайн" Вчора, 22 квітня

Кулеба розказав міністрам ЄС, що ще є можливість запобігти гіршим сценаріям Вчора, 22 квітня

Норвегія приєднається до ініціативи з забезпечення України засобами ППО Вчора, 22 квітня

Громадяни Словаччини зібрали вже понад 3 млн євро на снаряди для України Вчора, 22 квітня

Глава МЗС Швеції: ЄС хоче запровадити санкції проти СПГ з Росії і "тіньового флоту" Вчора, 22 квітня

Ідеальні подарунки на День матері Вчора, 22 квітня

Сенатор США допустив відправку Україні далекобійних ATACMS до кінця наступного тижня Вчора, 22 квітня

У Конгресі підтримали конфіскацію заморожених активів РФ у США для України 21 квітня