Чт, 14 червня 2018

Цибулько про Марш рівності: Чи складе українське суспільство тест на «європридатність»

Такі акції, як Марш Рівності, - це, по суті, тестування суспільства на терпимість, культуру подолання конфліктності через право, а не через...

Такі акції, як Марш Рівності, - це, по суті, тестування суспільства на терпимість, культуру подолання конфліктності через право, а не через вуличне насилля. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів громадський діяч Володимир Цибулько.

За словами нашого співрозмовника, ідучи до ЄС, ми повинні бути толерантними, і верховенство права і людини — це ті речі, які нам відкривають шлях до Європи.

Але, додає експерт, якщо такі акції, як Марш Рівності, створюють напругу в суспільстві, треба відшукати таку форму, щоб тестування суспільства на терпимість відбувалось в менш агресивний і провокативний спосіб.

«Такі акції, як Марш Рівності, - це, по суті, тестування суспільства на терпимість, культуру подолання конфліктності через право, а не через вуличне насилля. Європа — це право. І коли у нас влаштовуються подібні марші, передбачається, що противники подібної лінії поведінки, чи естетики, чи навіть фізіології повинні діяти в законний спосіб», - пояснює співрозмовник видання.

За словами Володимира Цибулька, організатори Маршу прекрасно розуміють, що їхні дії викличуть протидії.

«В Україні, в країні доволі традиційній за своїм характером і релігійній, подібні марші не сприймаються як виклик, вони сприймаються як атака на традиційні цінності. Тому в Україні як в традиційному суспільстві створюється ще одне поле протистояння, і воно є елементом загальної атаки на традиції, на місце і роль України», - каже експерт.

За словами аналітика, організатори подібних маршів мають також діяти в законний спосіб.

«Якщо подібні марші створюють просто вуличне поле для насилля, то суспільство не пройде тестування на свою «європридатність», бо Європа — це не насилля, це здатність долати конфліктність через право, здатність визнавати право іншої людини на певні особливості поведінки. Що передбачає признання і тих, хто стоїть з іншої сторони», - додає експерт.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата