Пт, 01 червня 2018

Ми стаємо «чорною Сахарою»: політолог Романченко розповів, яка земельна реформа потрібна Україні

Для України один з варіантів проведення земельної реформи – це створення спеціалізованого земельного банку.

Для України один з варіантів проведення земельної реформи – це створення спеціалізованого земельного банку. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів політичний аналітик, глава Спілки молодих сил Віталій Романченко.

За словами нашого співрозмовника, з рішенням Європейського суду з прав людини щодо необхідності зняття мораторію на продаж землі в Україні можна погодитись у частині, що постійно діючий мораторій дійсно не вирішує питання земельної реформи.

«Це всього-навсього відтягування часу, і цей «тимчасовий» стан лише погіршує ситуацію: існує незаконний напівкримінальний обіг землі та концентрація земельних угідь в Україні без дотримання екологічних вимог.

Щороку в Україні виснажується біля 500 000 ґрунту, ми стаємо «чорною Сахарою». Реформу потрібно завершувати, але не тим шляхом який пропонується та нав’язується Україні», - впевнений експерт.

За словами політолога, світ рухається шляхом, протилежним тому, який обирає влада в Україні.

«В США, європейських країнах земля послідовно і цілеспрямовано стає власністю держави або повністю підконтрольною їй.

В Англії це стосується 93% родючих земель, у Франції та Німеччині – 67%. У США вже 63% землі у державній власності. Держава бере на себе відповідальність і за продовольчу безпеку.

В провідних європейських країнах половина собівартості сільськогосподарської продукції покривається за рахунок бюджетних дотацій. Там фермер, працівник АПК – поважна людина. Держава допомагає йому, створює потрібні умови, захищає», - розповідає Романченко.

«У країнах Європи держава регулює та обмежує саме приватну власність на землю.

Максимальну величину земельної власності на сім'ю встановлено в Румунії – 100 га, в Угорщині – 300 га на особу. Там право на придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення надається лише особам, які працюють на землі та мають аграрну освіту. Як підтверджує практика господарювання в Німеччині, Бельгії, Франції та Іспанії, державні органи управління, місцеві владні структури можуть вимагати від власників землі здійснювати меліоративні та охоронні заходи відповідно до державних планів і під контролем держави.

Передбачено примусове вилучення земельних ділянок, які використовуються неефективно, і передача їх великим, добре організованим фермерським господарствам. Жорстко контролюється ринок землі у скандинавських країнах», - додає аналітик.

За словами нашого співрозмовника, для України один з варіантів проведення реформи – це створення спеціалізованого земельного банку.

«Держава через Державний земельний банк передає землю в оренду користувачам і контролює її використання та збереження. Частина орендної плати залишається в бюджеті місцевої ради як основа розвитку села, селища, регіону. Держава через Державний земельний банк і сільські ради має передавати землю користувачам в оренду.

Вона зобов‘язана контролювати якість використання землі, збереження її родючості і за потреби змінювати орендаря. Він теж повинен бути захищеним: продовжений строк оренди, порядок розрахунку за ренту землі, гарантії розпорядження виробленою продукцією, система сприяння її виробництву, переробці і реалізації» - резюмував експерт.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Саміт ЄС підтримав термінову доставку засобів ППО в Україну Сьогодні, 18 квітня

Новий проєкт допомоги США, Берлін шукає ППО Україні, війська РФ йдуть з Карабаху: новини дня Сьогодні, 18 квітня

Байден підтримав пропозицію Джонсона щодо фінансування України Сьогодні, 18 квітня

Зеленський – лідерам ЄС: Наше небо і небо сусідів заслуговує на однакову безпеку Сьогодні, 18 квітня

Столтенберг закликає членів НАТО давати зброю Україні замість витрачати 2% ВВП на оборону Вчора, 17 квітня

Столтенберг анонсував засідання Ради Україна-НАТО 19 квітня Вчора, 17 квітня

Столтенберг підтверджує: у НАТО достатньо систем ППО, аби передати частину Україні Вчора, 17 квітня

Орбан відзначився скандальною заявою: Без підтримки Заходу Україна не існуватиме Вчора, 17 квітня

Байден закликав Конгрес схвалити допомогу для України та Ізраїлю Вчора, 17 квітня

Кулеба після удару по Чернігову просить партнерів про додаткові системи ППО Вчора, 17 квітня