Пн, 16 квітня 2018

Уряд Гройсмана VS. уряд Яценюка: політолог Яхно назвала три найголовніші відмінності

Одна з характеристик уряду Гройсмана на відміну від уряду Яценюка, - це намагання Гройсмана співпрацювати з ВР.

Одна з характеристик уряду Гройсмана на відміну від уряду Яценюка, - це намагання Гройсмана співпрацювати з ВР. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла український політолог, директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно.

«Як ми знаємо, 14 квітня якраз 2 роки уряду Гройсмана.

Також відомо, що уряд прозвітував на Кабміні за попередній рік. Зараз цей звіт переданий до ВР, і депутати повинні самі обрати, яку вони бачать форму розгляду цього звіту: або через розгляд на комітетах, як це було в минулому році, або через розгляд безпосередньо у сесійній залі. Я вважаю, що одна з особливостей і характеристик цього уряду — це намагання дотримуватися процесуальних часових термінів і рамок, принаймні у великих питаннях. Зокрема, ми знаємо, що бюджет на 2018 рік чи не вперше був поданий своєчасно.

Це є позитивним, тому що це надає час депутатам для достатнього розгляду цього звіту», - каже політолог.

Що стосується бюджету, то, за словами експерта, це надає час для внесення ініціатив і правок, і це закладає елемент ефективності співпраці.

«Інша річ — як це вже використовується. Це вже залежить в значній мірі від політичної мотивації, а також від роботи кожного конкретного комітету і його співпраці з урядом.

Але, тим не менш, одна з характеристик цього уряду на відміну, до речі, від уряду Яценюка, - це намагання Гройсмана співпрацювати з ВР. Я маю на увазі не лише п'ятнична безпосередня участь в запитаннях до уряду, а це й намагання працювати з різними фракціями. Можливо, це пов'язане з тим, що Гройсман, будучи висуванцем від БПП все ж такі не має своєї партії, як Яценюк, який є лідером “Народного фронту”, і це змушує Гройсмана постійно шукати підтримку в ВР. Тому, мені здається що Гройсман намагається досить активно співпрацювати з ВР», - додає Яхно.

Другий момент, який на думку нашої співрозмовниці, виділяє уряд Гройсмана від уряду Яценюка, це те, що процес переговорів з міжнародними фінансовими інституціями здійснюється з позиції не просто автоматичного виконання всіх вимог.

«Ми спостерігаємо намагання обговорювати і інколи пропонувати альтернативні рішення в цьому переговорному процесі. Звичайно, Україна, яка була в дуже жахливій, в тому числі економічної ситуації в 2014-2015 рр., коли було падіння ВВП мінус 15%, і до серпня-вересня була реальна загроза дефолту, лише тоді вдалося домовитися про реструктуризацію боргу, але Україна взяла на себе частину зобов'язань і вона ці зобов'язання виконує. Але мені здається, що уряд Гройсмана намагається в ситуаціях соціально чутливих, коли ми знаємо, що й так вже реалізовано досить багато різких змін, наприклад, що стосується сфері тарифів, або в інших сферах, все-такі намагається або розтягнути в часі, або пропонувати інше рішення», - каже аналітик.

«Третя особливість, скоріше, закономірність, яку б я виділила, - це те, що відбуваються певні позитивні зміни. Ті зобов'язання, ті рішення, які запропонував уряд, наприклад, підвищення мінімальної заробітної плати в 2 рази, які спочатку викликали певне занепокоєння, позитивні починання, які викликали певні побоювання і критику економістів, в результаті себе виправдали, і це означає, що уряд готовий такі рішення ініціювати і реалізовувати», - додає політолог.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Сьогодні, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Сьогодні, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Сьогодні, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії Вчора, 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол Вчора, 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами Вчора, 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку Вчора, 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України Вчора, 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу Вчора, 23 квітня

Союзники назвали дату нової зустрічі щодо зброї для ЗСУ у форматі "Рамштайн" 22 квітня