Нд, 15 квітня 2018

Українська ГТС набагато надійніша, ніж російські аналоги – експерт

За останні п'ять років спостережень аварійність магістральних газопроводів України в сім разів нижче, ніж аналогічних систем в Росії.

За останні п'ять років спостережень аварійність магістральних газопроводів України в сім разів нижче, ніж аналогічних систем в Росії.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики.

За його словами, при цьому газопроводи "Північного потоку-1" і відрізок магістрального газопроводу Ямал-Західна Європа, що йде через Білорусь, завантажуються "Газпромом" рівномірно і постійно.

"На частку нашої ГТС випадає балансування запитів європейських споживачів, а це означає, що обсяг поставок може за добу зрости вдвічі або так само різко скоротитися. Для будь-якої європейської газотранспортної системи і її оператора це кожен раз виклик", - каже експерт.

"Українська ГТС з цим справляється. За останні роки не було жодного випадку, щоб українська сторона (фізичний оператор ГТС - ПАТ "Укртрансгаз") не виконала своїх зобов'язань", - зазначає Харченко.

"Навіть у ситуаціях, коли "Газпром" докладав усіх зусиль, щоб проблеми в українській ГТС виникли: зменшував тиск на вході в газотранспортну систему України нижче договірного і, відповідно, нижче нормативного, різко змінював заявлений обсяг поставок, не надавав своєчасно інформацію про плани транспортування газу тощо", - заявив він.

"Тим не менш і наша ГТС, і газотранспортники в цілому, і диспетчери справлялися, а залізо не підводило", - підсумував експерт.

Як повідомлялося, діючий транзитний контракт України з "Газпромом" був укладений в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (до 2020 року) російський монополіст має намір максимально (до 10-15 мільярдів кубометрів в рік) скоротити транзит свого газу через територію України.

Для збереження транзиту після 2019 року "Нафтогаз України" та уряд запропонували провести виділення ГТС на нову самостійну юрособу і залучити до її управління європейського партнера.

Наприкінці лютого 2018 року президент Петро Порошенко повідомив, що вже більше десяти всесвітньо відомих компаній заявили про своє бажання взяти участь у конкурсі з вибору партнера для управління ГТС України.

За оцінками "Нафтогазу", доходи від транзиту в 2017 році становили 3 мільярда доларів, тому оптимальним варіантом залишається збереження максимально можливого рівня транзиту російського газу.

Читайте також: Танці навколо труби: Все, що треба знати про "Північний потік-2" і ризики для України

www.epravda.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Вчора, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Вчора, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Вчора, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Вчора, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України 23 квітня

Тонкощі використання клейових сумішей для армування плит пінополістиролу 23 квітня