Чт, 22 березня 2018

МЗС: При невдачі North Stream-2 РФ доведеться укладати новий договір з Україною

У МЗС переконані, що у випадку нереалізації проекту "Північний потік-2", Росія буде змушена домовлятися з Києвом про новий контракт щодо транзиту газу до ЄС територією України.

У МЗС переконані, що у випадку нереалізації проекту "Північний потік-2", Росія буде змушена домовлятися з Києвом про новий контракт щодо транзиту газу до ЄС територією України.

Про це в ефірі телеканалу "Прямий" заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"У ЄС можуть створити рівні умови для усіх країн щодо купівлі і транзиту газу, щоб "Газпром" не користувався ніякими привілегіями, якими вони звикли користуватися", - сказала Зеркаль.

"І після того в ЄС вже зможуть купувати газ у "Газпрому" не на нашому західному кордоні, а на нашому східному кордоні, і постачати самі собі газ через територію України. Це буде найбільш вигідний маршрут, а "Північний потік-2" - думаю, що він не буде існувати в ці терміни, які малює собі РФ. Чи буде він взагалі, не можу сказати", - підкреслила заступник міністра.

На питання, чому до цього часу не зроблено таким чином, щоб ЄС купував російський газ на українсько-російському кордоні, у місці входження газу в українську газотранспортну систему, Зеркаль відповіла:

"Тому що зараз це вже не предмет розгляду в Стокгольмському арбітражі, де ми сподівалися, що це питання знайде своє вирішення. Оскільки контракти, які існують між "Нафтогазом" і "Газпромом", фіксують, що ці точки знаходяться на нашому західному кордоні".

"І ми сподівалися, що при розгляді в арбітражі, арбітраж дозволить нам впровадити Третій енергетичний пакет і перенести ці точки, тобто передомовитись з росіянами. Але цього не вийшло, бо арбітраж сказав ні. .. це питання вашого внутрішнього регулювання, питання ваших внутрішніх взаємин, і ми тут ні до чого, це не питання арбітражу", - пояснила вона.

"У 2019 році завершується термін дії контракту на купівлю і транзит природного газу, укладеного в 2009 році між "Газпромом" з НАК "Нафтогаз України". І тому ми зараз усі працюємо над тим, щоб були нові контракти, і щоб ці нові контракти були відповідні до Третього європейського енергопакету, і давали всім доступ до нашої труби, включаючи "Газпром".

Але "Газпром" має резервувати собі певну кількість газу, яку вони збираються транспортувати через територію України, і це, мабуть, має бути не "Газпром", а та компанія, яка буде відповідати за транспортування газу в Європу", - наголосила Зеркаль.

"Що стосується того, наскільки у нас сильні позиції, буде також залежати від того, чи буде до кінця 2019 року цей другий Північний потік, якщо його не буде, то РФ буде змушена піти з нами на переговори і вести ці переговори, включаючи наше законодавство", - заявила дипломат.

"Третій енергетичний пакет - це правила, які застосовуються в Євросоюзі до всіх операцій на ринку газу. Це питання щодо того, що мають ті, які добувають газ, ті які транспортують газ, ті, які продають газ населенню і всім решті. Вони мають бути незалежні один від одного, щоб не було монополії", - пояснила Зеркаль.

Водночас, на її переконання, "Газпром" не хоче таких змін у правилах.

Як відомо, проект "Північний потік-2" передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Українська правда

www.epravda.com.ua

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку Сьогодні, 25 квітня

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Вчора, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Вчора, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Вчора, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Вчора, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України 23 квітня