Пн, 12 лютого 2018

Цибулько: Попович став «європеїзатором» українців, травмованих радянською дійсністю

Мирослав Попович був служителем культу етики і став вчителем нового покоління незакомплексованих українців.

Мирослав Попович був служителем культу етики і став вчителем нового покоління незакомплексованих українців. Про це в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів громадський діяч Володимир Цибулько.

Наш співрозмовник нагадує про те, що український філософ Мирослав Попович, який пішов з життя 10 лютого, був одним з співзасновників Народного руху України.

«Це означає, що він був одним з творців незалежності, тому що Рух був основним приводним ременем здобуття незалежності Україні», - каже експерт.

«Щодо його внеску в науку, то українська філософія — це явище доволі аморфне, і воно базоване було на особистостях.

Філософія — це процес, взагалі базований на особистостях. Радянська система пробувала уніфікувати все, зводити все до сервільної філософії. Власне, й не вірилося, що у нас є ресурси для повноцінного функціонування філософії як науки, тому з його очолюванням Інституту філософії ім. Сковороди інститут був не лише символічною установою для України, а й дуже жвавим джерелом позиції як наукової, так і громадянської», - пояснює Цибулько.

За словами експерта, для України діяльність Поповича була в першу чергу, вже після проголошення незалежності, як «формування етичного кодексу громадянина».

«Не було жодної події, що зачіпала суспільство, на яку б він не відгукувався б людською, громадянською позицію, яка була покликана і декомунізувати український простір, і навчити українців демократії, толерантності, конкурентності...

Це складний процес, розрахований не на одне десятиліття, і він, як людина вже старша, все одно був весь час у центрі уваги. Його вистачало на багато різних заходів, громадянських ініціатив. І в цьому сенсі ми пригадуємо, наприклад, серед ініціативи 1 грудня Блаженнійшого Любомира Гузара, але Мирослав Попович був, можна сказати, такою же духовною постаттю, тобто не менш духовною, ніж служителі культу. Він був служителем культу етики, знань, і в цьому сенсі він був цивілізатором і європеїзатором українців пострадянських, травмованих радянською дійсністю, і вихователем, вчителем нового покоління незакомплексованих, по-європейські цілеспрямованих українців», - резюмував співрозмовник видання.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата