Вт, 16 січня 2018

Політолог Яхно пояснила, чому законопроект про деокупацію Донбасу досі в підвішеному стані

Минулого року законопроект про забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донбасу не був винесений в.

Минулого року законопроект про забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донбасу не був винесений в другому читанні на розгляд по двом причинам. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла український політолог, директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно.

Коментуючи намір депутатів розглянути в другому читанні законопроект про забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донбасу, експерт зазначає наступне: «По-перше, ми не бачили, які зміни були внесені що до другого читання.

Наскільки я розумію, законопроект, якій вносився і був проголосований у першому читанні, має дуже багато різних поправок, у тому числі і ті, що стосуються Криму. Депутат з партії “Укроп” пропонував розірвати дипломатичні стосунки з РФ. Я особисто не бачила варіанту у другому читанні з тими багаточисельними поправками, які були внесені після розгляду комітету».

За словами Яхно, минулого року законопроект не був винесений в другому читанні на розгляд по двом причинам.

«Перша причина — обмін заручниками. І ми знаємо, що це, мабуть, найкраща новина і результат 2017 року, що 73 наші заручники були звільнені, і ми знаємо, що зараз цей процес продовжується, і якщо зараз визначити цей статус, то не ясно, як це вплине на цей процес звільнення. І друге те, що там дійсно були внесені поправки, і невідомо, наскільки вони змінять первинний зміст цього законопроекту», - пояснює експерт.

«Наскільки я розумію в первинний зміст основна ідея закладалась у тому, щоб зберегти мирний дипломатичний спосіб розв'язання і підходу до розв'язання цього конфлікту і реагування на військову агресію Росії. І це допоможе зберегти і санкції на РФ, і тиск, якій чинять сьогодні на Росію Європа і США. Але при цьому, по-перше, сформулювати юридичний статус тих територій як окупованих, а по-друге, надати більше можливостей і права на самооборону, тобто, не оголошуючи війни і не виходячи з мирної дипломатичної логіки, надати право на самооборону нашим Збройним силам», - додає Олеся Яхно.

В той же час, констатує аналітик, намір розширити цю статтю, згадавши Крим, розмиває цей законопроект.

«Якщо ви даєте право на самооборону на Донбасі і при цьому туди ж вписуєте Крим, це може означати, що ви даєте право на самооборону так само щодо Криму, і це може сприйматися дуже неоднозначно і провокувати на певну реакцію з боку самої Росії», - каже співрозмовниця видання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Верховна Рада має намір розглянути в другому читанні законопроект про забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донбасу.

Також народні депутати планують розглянути в другому читанні законопроект про приватизацію державного майна і в повторному другому читанні - проект закону про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю .

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №3/2016 №3
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Прем’єр Бельгії: Деякі євродепутати поширювали роспропаганду за гроші Сьогодні, 29 березня

1 млн снарядів навесні, новий пакет зброї з Німеччини, переговори з урядом Польщі: новини дня Сьогодні, 29 березня

Прем’єр: Україна домовилася з ЄС про пріоритетний скринінг законодавства у сфері агрополітики Сьогодні, 29 березня

Рада Україна-НАТО зібралась у Брюсселі через останні удари РФ по інфраструктурі Сьогодні, 29 березня

Зеленський розповів про розмову зі спікером Палати представників США Джонсоном Сьогодні, 29 березня

Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України Вчора, 28 березня

Шмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави Вчора, 28 березня

Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд Вчора, 28 березня

Вибір ідеальних чоловічих шкарпеток. Поради Вчора, 28 березня

Вибір майстер-класів у Києві Вчора, 28 березня