Ср, 10 січня 2018

Розширення ЄС: Політолог Даниленко розповів, на що може розраховувати Україна

У України дуже велике домашнє завдання, і тому розмірковувати зараз про перспективи вступу до ЄС не варто.

У України дуже велике домашнє завдання, і тому розмірковувати зараз про перспективи вступу до ЄС не варто. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів керівник Громадської організації «Українська рада з міжнародних відносин» Сергій Даниленко.

Коментуючи ступінь готовності України до вступу в ЄС у 2025 році, наш співрозмовник зазначає наступне: «Сучасний світ характеризується не лінійністю розвитку і дифузністю всіх процесів насправді.

Тому говорити щодо такої перспективи серйозні науковці чи теоретики міжнародних відносин навряд чи взялися б. Я б не наважився прогнозувати. У України дуже велике домашнє завдання, і нам доведеться ще виконувати його. Тим більш, що цікавим є взагалі досвід європейських країн останньої хвилі інтеграції або входження в ЄС — першим кроком був вступ до НАТО.

Ось це завдання потрібне, як логіка, ми маємо прив'язуватися до процесу вступу України в НАТО».

Політолог нагадує про те, що країни, які були в останній хвилі вступу в ЄС і НАТО, не мали таких проблем, як військовий конфлікт чи анексія територій.

«І якщо ми візьмемо цей комплекс питань, то побачимо, що ми можемо теоретично ставити як мету вступ до ЄС і Альянсу, але не встановлювати терміни. Про це ще говорив екс-президент Кучма: що за 10 років ми будемо в ЄС. На жаль, досвід показує, що ми не можемо керуватися ось такими показниками», - додає експерт.

За словами Даниленка, ми більше маємо говорити про шляхи розвитку нашої військової співпраці з НАТО: «Як ми будемо ставити питання про можливість входження в НАТО, як Альянс буде вести себе в зв'язку з агресивною політикою Росії.

Якщо прислухатися до українських аналітиків, то більшою проблемою для нас і більш важливим питанням може стати — а що буде після “ери Путіна” і хто прийде в Росії до влади і як це буде відбуватися. Бо насправді Путін нам більш-менш відомий як керівник сусідньої країни, ми можемо вже прогнозувати його дії, він нам більш зрозумілий, можна так сказати, хоча і від нього можна очкувати несподіванок. Ось в цьому контексті я б розглядав політику».

На думку аналітика, взагалі заява про те, що ЄС буде розширюватися — це «завершення певного етапу формування ЄС».

«Завершення з балканськими країнами. Адже власно кажучи історія з приєднанням балканських країн почалася ще зі Словенії, і це тривало, як бачимо, в межах 20 років. І ось процес прийому балканських країн буде фіналізований в найближчі 10 років. Ось про це ми можемо говорити. А що стосується України, то я б так далеко не прогнозував», - каже політолог.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Європейський союз планує затвердити 2025 рік як крайній термін для нової хвилі розширення.

В першу чергу мова йде про приєднання до ЄС балканських країн, але для цього вони ще мають вирішити ряд питань.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

ПАРЄ підтримала вступ Косова до організації переконливою більшістю голосів Сьогодні, 17 квітня

Білий дім пом’якшив позицію щодо окремих пакетів допомоги Україні та Ізраїлю Сьогодні, 17 квітня

ПАРЄ підтримала вилучення заморожених активів Росії на користь України Сьогодні, 17 квітня

У Румунії заявили, що серед біженців з України були російські шпигуни Сьогодні, 17 квітня

Україна проситиме скликати Раду Україна-НАТО для вирішення проблеми ППО Сьогодні, 17 квітня

Президент Чехії: Ініціатива з пошуку снарядів для України набирає обертів Вчора, 16 квітня

Зеленський про брак західної підтримки: Трипільську ТЕС знищили, бо у нас залишилось 0 ракет Вчора, 16 квітня

Голова МЗС Норвегії анонсував підписання безпекової угоди з Україною Вчора, 16 квітня

Прем’єр Чехії: Ми вже законтрактували 180 тисяч снарядів для України Вчора, 16 квітня

Уряд Нідерландів обіцяє додаткові 4,4 млрд євро допомоги Україні у 2024-2026 роках Вчора, 16 квітня