Пт, 01 грудня 2017

Луканов: Різке зростання української мови в суспільстві – результат вдалої політики

Держава сьогодні створює правила гри, десь обмежує, у чомусь стимулює, але і те, і інше дуже позитивно впливає на українізацію суспільства.

Держава сьогодні створює правила гри, десь обмежує, у чомусь стимулює, але і те, і інше дуже позитивно впливає на українізацію суспільства. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів журналіст і громадський діяч, колишній голова Незалежної медіа-профспілки України Юрій Луканов.

За словами нашого співрозмовника, української мови однозначно стало більше і не обов’язково це пов’язувати з введенням квот.

На думку журналіста, з початку незалежності відбувалась суперечлива, непослідовна, але все ж таки м'яка українізація, повернення до свого коріння.

«Була запроваджена освіта в школах, в вищих навчальних закладах. Власне кажучи, були вже і деякі адміністративні заходи, наприклад, запровадили обов'язкове дублювання іноземних фільмів українською мовою в кінотеатрах», - додає громадський діяч.

Луканов згадує, яка була шалена хвиля протестів, коли говорили, що народ перестане ходити в кінотеатри: «Але ж саме це дало можливість вибудувати школу власного дублювання, дало можливість артистам заробляти. І, в решті решт, ми бачимо, що відродження українського кіно відбувається», - зауважує журналіст.

На думку нашого співрозмовника, звичайним є те, що там повно слабеньких фільмів, та вже з’являються і просто розкішні картини.

«Наприклад, “Припутні”.

Це дійсно шедевр, і я написав навіть рецензію на нього, і нічого сильнішого за два останні роки я не бачив. Інша річ, на жаль, те, що він не зовсім влучив у суспільний настрій, тому що весь такий негативний, а сьогодні люди чекають на оптимізм. Але це фільм фестивального типу», - переконаний наш співрозмовник.

Журналіст впевнений, що процес відбувається, і дуже позитивний, що держава робить правильні кроки, і це дозволяє створювати правила гри, певні обмеження та стимуляції.

«Те, що з іншого боку існують якісь ініціативи, наприклад, - відрегулювати стосунки громадян із продавцями, це трохи смішно. Після усього пережитого, це вже такі дріб'язкові речі, які не повинні регулюватися законодавчо», - зазначає громадський діяч, -«З продавцем можна розібратися й самотужки, тим більш що україномовних продавців останнім часом теж значно побільшало. Власне вони теж є учасниками цього процесу, як і великі бізнесові структури, банки і т.і. Там також обов'язкова українська мова, тому практично всі знають її, хоча винятки бувають. Але така загальна політика є», - резюмував Луканов.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата