Ср, 29 листопада 2017

Генерал Анатолій Лопата: Держава переклала повноваження уряду на плечі міністра оборони

Україна допустила велику помилку в створенні своїх власних Збройних сил.

Україна допустила велику помилку в створенні своїх власних Збройних сил. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів український військовий діяч, генерал-полковник Анатолій Лопата.

Коментуючи появлення в Міноборони України нового підрозділу, наш співрозмовник зазначає, що суть проблеми полягає у фактичному перекладенні державою повноважень уряду на плечі міністра оборони України, а це неправильно.

«Збройними силами не повинен займатися тільки міністр оборони, він може братися за цю справу в тому числі.

Найперше, чим повинна була б займатися держава, це створенням відповідної кваліфікованої комісії під керівництвом прем'єра і у складі нашого уряду. А міністр оборони, звичайно, повинен вже до цього долучитися, як Рада безпеки і оборони», - додає генерал.

На думку нашого співрозмовника, сказати, що в Збройних силах немає фахівців, які б дбали за нормальну побудову такого війська, було б неправильно.

Такі фахівці є, і вони перебувають насамперед в Генеральному штабі.

«Чому вони знаходяться в Генеральному штабі? Тому що там є ті, хто безпосередньо керують Збройними силами, їх формуванням. І краще людини, яка переймається проблемами підрозділив, що виконують бойові завдання, звичайно, немає», - впевнений колишній начальник Генерального штабу ЗСУ.

«Тому таким людям повинно бути довірено створити пропозиції, які узагальнюються у Генеральному штабі, додається, звичайно, непрофесійна точка зору Міністерства оборони, тому що воно повинно тільки забезпечувати діяльність Збройних сил, і керує всім цим процесом начальник Генерального штабу. То колективний мозок нашої держави у військових справах.

Потім ці узагальнені пропозиції від Генштабу, Міністерства оборони України передаються фахівцям, які опрацьовують усе у Раді безпеки і оборони, а також і в уряді», - констатує Лопата.

Зі слів нашого співрозмовника, не можна довіряти створення Збройних сил тільки військовим, тому що вони, з огляду на їх потреби, будуть завжди завишати, а забезпечувати повинна буде держава, цивільні забезпечують.

«Саме тому профільні міністри повинні видати свої можливості, а це потенціал військово-промислового комплексу, Міністерства сільського господарства, Міністерства легкої промисловості і т.і. А це система матеріального забезпечення, над якою працює вся держава.

Тому прагнення і думки військових опрацьовуються можливостями цивільних структур і в поєднанні приходять до висновку, що ми можемо зробити дійсно цього року, в наступні 2-3, в п'ятирічку, на 10 років, на 15 і 20 років», - додає генерал.

«Якщо ми так не працюємо, це так і є, то ми й прийшли до того стану, в якому перебуваємо. Ми мали озброєння на весь люд нашої країни. На кожну дорослу людину ми мали по дві одиниці озброєння стрілецького.

А сьогодні радіємо тому, що нам на 1 млн 800 тис. пропонує — хто? - Прибалтика!

Куди ж поділися мільйони одиниць стрілецької зброї? Суть: про минуле треба говорити трошки менше, цим повинні займатися прокурор і слідчі, а професіонали повинні підіймати військово-промисловий комплекс і розвивати кожний рід Збройних сил, і тоді армія буде гарантом нашої незалежності», - резюмував наш співрозмовник.

Нагадаємо, згідно повідомлення пресс-служби Міноборони, в Україні буде створено підрозділ, який займатиметься питаннями реформування українського війська.

from-ua.com

Архів журналу Віче

Віче №4/2016 №4
Реклама в журналі Інформація авторам Передплата
Останні новини

Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку Сьогодні, 25 квітня

Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією Вчора, 24 квітня

Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва Вчора, 24 квітня

Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини Вчора, 24 квітня

Рекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня Вчора, 24 квітня

Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії 23 квітня

Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол 23 квітня

Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами 23 квітня

Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку 23 квітня

Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України 23 квітня